
Konsertit ja tulevat tapahtumat
Lataa esite 2025
•
Lataa esite 2025 •

Lontoo, vesimusiikkia 16.-20.7.2025
Liput kesälle 2025 tulevat myyntiin vanhan musiikin päivänä 21.3.!
Welcome to London: Sastamala Gregoriana 16.-20.7.!
Vuoden 2025 järjestettävä festivaali päättää vuonna 2018 aloitetun Kaupungit vetten päällä -teemasarjan. Samalla se on festivaalin pitkäaikaisen taiteellisen johtajan, englantilaisen luuttutaiteilija Michael Fieldsin viimeinen festivaali tapahtuman taiteellisena johtajana. Ensi vuoden festivaalin avajaiskonsertissa, ke 16.7.2025 klo 19 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, esiintyy virolainen Rondellus-yhtye, joka yhdistää Black Sabbathin raskaan rockin keskiaikaisiin soittimiin ja latinankielisiin teksteihin.
Festivaalin muu ohjelma koostuu keskiajan, renessanssin ja barokin ajan musiikista: luvassa on jälleen korkeatasoinen kattaus kamari- ja kirkkokonsertteja, koko perheen ilmaistapahtuma ja kulinaarisia elämyksiä – yllätyksiä unohtamatta!
Seuraavat Sastamala Gregoriana-konsertit järjestetään kuitenkin jo ennen kesää 2025: syksyllä vuorossa on pyhäinpäivän konsertti ja joulukonsertti, ensi keväänä, vanhan musiikin päivänä 21.3.2025, Sastamalaan saapuu Barcelonasta tuleva Bachcelona Consort! Samassa tilaisuudessa julkistetaan ja juhlistetaan kesän 2025 ohjelmistoa yhdessä taiteellisen johtajan Michael Fieldsin kanssa. Kesän 2025 lipunmyynti alkaa samaisena päivänä.

Laulupolku – musiikillinen kaupunkikävely
Laulupolku – musiikillinen kaupunkikävely
Laulupolku on ainutlaatuinen elämys, joka yhdistää musiikin, luonnon ja yhteisöllisyyden. Matka kulkee Sastamalan kauniissa maisemissa ja tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä hetkeen, hengittää syvään ja antautua keskiaikaisen musiikin lumoon! Kävely, musiikki ja yhdessä jaetut kokemukset luovat yhteyden ympäröivään maailmaan ja toisiimme.
Laulupolun varrella kuullaan kaksi kiehtovaa minikonserttia. Pukstaavin puistossa (sateella sisällä tapahtumasalissa) esiintyy Duo Medieval, eli multi-instrumentalistit ja laulajat Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif, jotka esittävät keskiaikaista musiikkia aikakauden soittimilla, kuten organettolla, dulcimerilla, harpulla, nokkahuiluilla ja sinfonialla. Heidän soittonsa ja laulunsa kuljettavat kuulijat vuosisatojen taakse ja muistuttavat musiikin ajattomasta voimasta.
Vammalan torilla estradin ottaa haltuunsa Vilppu Vuori, joka johdattaa yleisön aikamatkalle muinaissoitinten ja Pohjolan keskiaikaisen musiikin maailmaan. Hän esittelee kiehtovia soittimia, kuten lulletin, turpajurran, jouhikon, avainviulun ja jopa keskiaikaisen säkkipillin, ja tuo menneisyyden äänet osaksi tätä päivää.
Reitti
klo 13.00 | Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin puisto / tapahtumasali
Duo Medieval
klo 13.40 | Vammalan tori
Vilppu Vuori
klo 14.15 | Tyrvään Pappilan puutarha
kaikki muusikot ja Kintunperän Seinäruusut
Kiertokävely kulkee läpi Sastamalan keskustan ja yli Vammaskosken sillan, päättyen Tyrvään Pappilan puutarhaan, jossa voi levähtää ja nauttia englantilaista teetä sekä pientä makeaa lisämaksua vastaan.
Laulupolku on maksuton ja avoin kaikille. Se tarjoaa elämyksen, jossa musiikki ja maisema sulautuvat yhteen, ja jossa menneisyyden sävelet kantautuvat tähän päivään.
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtumaan voi osallistua koko kierroksen ajaksi tai vain hetkeksi.

Monivärisiä helmiä 1600-luvulta
Monivärisiä helmiä 1600-luvulta
Luuttulauluduo Ophelia heläyttää pappilan amfiteatterin tulvilleen englantilaista suloa. Duon suurten suosikkien John Dowlandin ja Henry Purcellin pulppuilevat sävelet kietoutuvat yhteen brittiläisten kansanlaulujen kanssa muodostaen kiehtovan monisävyisen kokonaisuuden, joka sisältää niin heleitä kuin tummiakin elämän säveliä.
Konsertin kesto on n. 45 min. Konserttiin on vapaa pääsy.
Ophelia
Sanna Kola, laulu
Tuomas Kourula, luuttu
Sanna Kola on vanhaan musiikkiin erikoistunut mezzosopraano ja laulupedagogi, joka opettaa laulua yksityisesti ja johtaa useita kuoroja. Hän on toiminut solistitehtävissä Turun, Tampereen, Kymenlaakson ja Keski-Suomen alueella, ja laulanut lukuisissa ammattilaiskokoonpanoissa, mm. Savonlinnan oopperajuhlakuoro, Kuninkaantien muusikot, Key Ensemble, Cantus Alaudae ja keskiaikainen lauluyhtye Cavalier. Laulajana Kola kokee olevansa ensisijaisesti tarinankertoja – musiikin aikakaudesta riippumatta – mutta erityisesti vanhan musiikin kohdalla hän tuntee aina saapuvansa kotiin. Hän kuuluu Turun Vanha Musiikki ry:n perustajajäseniin, ja toimii tällä hetkellä seuran puheenjohtajana.
Kun Tuomas Kourula oli lapsi, hänen isänsä toi kotiin vanhan seitsenkielisen kitaran, jonka kumahtavan mystinen sointi jätti poikaan lähtemättömän jäljen. Siitä lähtien on näppäiltyjen kielten värähtely johdatellut hänen tietään musiikissa. Kourula on erikoistunut vanhan musiikin näppäilysoittimiin, luuttuihin, teorbiin ja barokkikitaraan. Hän on mukana useissa vanhan musiikin yhtyeissä. Konsertoinnin lisäksi hän opettaa Turun konservatoriolla ja tekee vanhan musiikin videotuotantoja. Vanha musiikki on Kourulalle kuin liekki yöperhoselle: ympäröivässä pimeydessä se vetää vastustamattomasti puoleensa ja vie salaiseen maailmaan, osaksi ihmiskunnan yhteistä alitajuntaa. Renessanssin ja barokin ajan taide, sen kulttuuritausta ja maailmankatsomus ovat hänelle kuin paluu unohtuneeseen, mutta tuttuun kotimaahan.

Sabbatum
Sabbatum – Black Sabbathia keskiajan hengessä
Festivaalin avajaiskonsertissa, ke 16.7.2025 klo 19 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, esiintyy virolainen Rondellus. Legendaarisen Black Sabbathin musiikki herää tässä konsertissa, Sabbatum, eloon aivan uudella tavalla: yhtyeen tunnetuimmat kappaleet soivat keskiaikaisilla soittimilla ja latinaksi laulettuina. Ainutlaatunsen yhdistelmä raskaan rockin energiaa ja keskiajan mystiikkaa! Tyrvään Pyhän Olavin kirkko luo esitykselle vaikuttavan ja unohtumattoman tunnelman.
Utelias? Niin oli myös Rondellus, tunnettu virolainen vanhan musiikin yhtye. He lainasivat 12 klassikkokappaletta heavy metal -yhtye Black Sabbathilta ja muokkasivat niistä jotakin ennennäkemätöntä (ja -kuulumatonta) – niin vanhan musiikin kuin metallinkin maailmassa. Sinun ei tarvitse käydä historian tunneilla saadaksesi tunteen mukaan – kaikki löytyy Rondelluksen CD:ltä Sabbatum, upeasta kokoelmasta Black Sabbathin kappaleita soitettuna keskiaikaisilla soittimilla ja laulettuna latinaksi.
Sabbatum vie sinut aikamatkalle: se tuntuu kuin olisit Black Sabbathin keikalla 1300-luvulla, keskiaikaisessa katedraalissa, jossa aika pysähtyy.
"Rakastan Sabbath-kappaleidenne sovituksia. Teidän versioissanne musiikki nousee täysin uudelle tasolle. Ne ovat täynnä yllätyksiä. Pidän tulkinnoistanne todella paljon – ne ovat mielenkiintoisia ja erinomaisesti soitettuja. Äänenne on loistava."
– Bill Ward (Black Sabbathin rumpali)
"Olin jo kauan sitten laittanut Sabbath-levykokoelmani hyllylle lukioaikojeni vinyylien joukkoon, mutta huomasin nyt pyörittäväni levysoitintani uudelleen pakonomaisessa vertailussa – pimeys vasten pimeyttä, musta mustaa vasten. Se oli hypnoottista: heavy metalin ja vanhan kirkkomusiikin syntyjen kiehtova yhteenkietoutuminen. Jälkimmäinen tuntui vieläkin aavemaisemmalta soittimiensa minimalistisuudessa ja moniäänisen laulunsa hienostuneisuudessa. Jos ottaisi valokuvan katedraalin lasimaalauksesta ja tutkisi sen negatiivia, se kuulostaisi tältä."
– Thomas Broach, Fort Mill, USA
Rondelluksen johtaja Robert Staak kertoo: "Black Sabbath -kappaleiden sovittaminen ei eronnut tavallisesta työskentelystämme keskiaikaisten käsikirjoitusten parissa. Aluksi valitsimme kappaleet ja niiden musiikillisen materiaalin – ensisijaisesti melodiat, mutta myös harmoniat ja kitarariffit. Emme pyrkineet esittämään kappaleita nuotti nuotilta alkuperäisiä mukaillen, vaan jätimme joistakin kappaleista kokonaisia osia pois. Käsittelimme musiikkia kuin mitä tahansa keskiaikaista autenttista lähdettä. Joissakin kappaleissa olemme muokanneet melodiaa rytmisesti vapaasti tekstin mukaisesti, aivan kuten gregoriaanista laulua lauletaan. Toiset seuraavat keskiaikaisia rytmimalleja. Lisäsimme soitinosuuksia kappaleiden tunnelman mukaan. Pyrimme yleisesti 1300-luvun tyyliin, lukuun ottamatta Spiral Architect -kappaletta, joka on sovitettu 1500-luvun luuttulaulun tyyliin, ja A Hard Road -kappaletta, joka on säkkipillisovitus renessanssimaustein."
Konsertin kesto on n. 2 h väliajan kanssa. Konsertissa ei ole numeroituja paikkoja.
Rondellus (EE)
Maria Staak laulu, kampiliira
Eve Kopli laulu
Johanna-Maria Jaama viulu, avainviulu
Anna-Liisa Eller kantele, nokkahuilut, lyömäsoittimet
Johannes Christopher Staak laulu, nokkahuilut, kampiliira, säkkipilli
Robert Staak luuttu, lyömäsoittimet, musiikinjohto
Rondellus on Maria ja Robert Staakin vuonna 1993 perustama yhtye, joka keskittyy keskiajan ja renessanssin musiikin esittämiseen ja edistämiseen. Kokoonpano vaihtelee ohjelmasta riippuen kahdesta kuuteen muusikkoon. Kaikki yhtyeen jäsenet ovat ammattimuusikoita ja kokeneita vanhan musiikin esittäjiä. Yhtye on esiintynyt laajasti ympäri Eurooppaa, muun muassa Baltiassa, Skandinaviassa, Saksassa, Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa. Yhtye on ollut mukana monilla arvostetuilla festivaaleilla, kuten Riian ja Vilnan vanhan musiikin festivaaleilla, Gotlannin keskiaikaviikolla sekä useissa muissa historian elävöittämistapahtumissa.
Maria Staak (laulu, kampiliira)
Maria opiskeli usean vuoden ajan näyttelijäksi, mutta päätti lopulta omistautua musiikille ja laululle. Hän valmistui Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia), jossa hän opiskeli klassista- ja jazzlaulua. Myöhemmin hän erikoistui keskiaikaiseen musiikkiin ja sen esittämiseen. Hän on opiskellut keskiaikaista musiikkia ja laulua Dominique Vellardin johdolla yhdessä Euroopan arvostetuimmista oppilaitoksista, Schola Cantorum Basiliensiksessa Sveitsissä. Hän on myös kysytty laulunopettaja ja työskentelee säännöllisesti oppilaiden kanssa Studio Rondelluksessa.
Robert Staak (luuttu, lyömäsoittimet, musiikinjohto)
Robert valmistui Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta klassisena kitaristina, mutta siirtyi sen jälkeen opiskelemaan luuttua ja muita näppäilysoittimia, kuten teorbia ja barokkikitaraa. Hän on opiskellut luutunsoittoa Leif Karlsonin (Helsinki) ja Hopkinson Smithin (Basel) johdolla. Robert on arvostettu continuosoittaja ja opettaa basso continuoa sekä luuttua klassisille kitaristeille Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa. Lisäksi hän on opiskellut varhaisia lyömäsoittimia Poul Høxbron (Tanska) johdolla. Useiden vuosien ajan hän toimi musiikkitoimittajana Viron yleisradiolla.

Meditaatiokonsertti
Meditaatiokonsertti
Konsertissa kuullaan sävelmiä Britteinsaarilta ja myös muualta Euroopasta. Ohjelmassa on mm. ooppera-aarioita G. F. Händeliltä ja H. Purcellilta, soolofantasioita G. P. Telemmannilta ja J. van Eyckiltä sekä M. Marais'n Les Folies d'Espagne.
Lipun hinta sisältää konsertin jälkeen tarjoiltavan iltapalan: tarjolla on aromikasta haudutettua teetä, herkullisia teeleipiä monipuolisilla täytteillä sekä mehevää Earl Grey -kakkua.
Konsertin kesto on n. 45 min. Konsertissa ei ole numeroituja paikkoja; yleisöllä on mahdollisuus konsertin aikana levähtää esim. Pappilan pehmeillä sohvilla tai patjoilla silmänsä sulkien – ja vaikkapa nukahtaa!
Ilkka Eronen on lieksalaislähtöinen, nykyään Helsingissä asustava traversisti ja huilisti. Hän aloitti huilunsoiton 10-vuotiaana Pielisen Karjalan musiikkiopistossa Satu Huukin johdolla. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vanhan musiikin osastolta vuonna 2023. Sen lisäksi hän on opiskellut traversoa Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa sekä huilua Tampereen konservatoriossa.
Eronen esiintyy säännöllisesti eri vanhan musiikin yhtyeiden kanssa soittaen historiallisia huiluja renessanssista varhaisromantiikan aikaan. Sen lisäksi hän on työskennellyt huilistina Kaartin soittokunnassa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Joensuun kaupunginorkesterissa.
Ilkka Eronen on myös Æstus-yhtyeen jäsen. Kesäkuussa 2023 Æstus voitti Nordemin (Nordic Early Music) järjestämän vanhan musiikin kilpailun Tukholmassa. Sen lisäksi Eronen soittaa Intra vires -renessanssiyhtyeessä.

Cuckoo! -lastentapahtuma
Cuckoo!
Multi-instrumentalistit ja laulajat Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif (Duo Medieval) esittävät festivaalilla Herra Hakkaraisen talossa kesäistä musiikkia keskiajalta laulaen ja soittaen keskiaikaisia soittimia, kuten organettoa, dulcimeria, harppua, nokkahuiluja ja sinfoniaa. Herra Hakkaraisen talon minikonsertit on suunnattu lapsille ja lapsenmielisille. Duo Medieval esiintyy Herra Hakkaraisen talossa kahdessa osassa, klo 10.00–10.20 ja klo 10.40–11.00.
Tapahtumaan pääsee osallistumaan ostamalla lipun Herra Hakkaraisen taloon. Tapahtuma järjestetään sateen sattuessa sisällä, muussa tapauksessa pääosin Herra Hakkaraisen talon piha-alueella.
Uli Kontu-Korhonen
Uli Kontu-Korhonen on monipuolinen muusikko, joka on erikoistunut vanhaan musiikkiin, erityisesti eurooppalaiseen keskiaikaiseen musiikkiin. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta Helsingissä vuonna 1991. Uran aikana hän on esiintynyt sekä solistina että yhtyekokoonpanoissa Suomessa ja Euroopassa ja laulanut muun muassa 20 vuoden ajan keskiaikamusiikkiyhtye Oliphantissa. Uli on tehnyt useita levyjä Alba Recordsille ja äänittänyt Suomen Yleisradiolle. Sopraano Uli Kontu-Korhonen on laulaja, joka soittaa myös keskiaikaisia soittimia, kuten organettoa, dulcimeria, symphoniaa, jousipsalteria sekä suomalaista perinnesoitinta kanteletta. Konserttiesiintymisten lisäksi hän opettaa vanhaa musiikkia Turun Taideakatemiassa ja johtaa Tapiolan Laulun naiskuoroa. Uli on myös erikoistunut musiikin käyttöön terveydenhuollossa ja työskentelee sairaalamuusikkona vastasyntyneiden teho-osastolla Helsingissä.
Anneliina Rif
Anneliina Rif (Rif Tokazier) valmistui Sibelius-Akatemiasta Helsingissä vuonna 1993. Hänen uransa painopiste on vanhassa musiikissa (esim. keskiaika, renessanssi ja barokki), ja hän on esiintynyt ympäri Eurooppaa sekä opettanut useissa musiikkioppilaitoksissa Suomessa. Anneliinan soittimia ovat laulu (sopraano), nokkahuilut, kawla, symphonia, psalteri, jousipsalteri, kellot, kantele, keskiaikainen harppu, tenori-rebekki, krumhorn ja loriman-pilli. Vuosina 2015 ja 2017 hän työskenteli linnamuusikkona Suomen suurimmissa keskiaikaisissa linnoissa. Nykyään hän esiintyy solistina ja yhtyelaulajana konserteissa ja festivaaleilla, opettaa Turussa sekä toimii oppaana ja muusikkona Turun linnassa.

Kapulanvaihto
Dowlandista Dylaniin
Tervetuloa avoimeen ja rentoon iltapäivään Funkkistalolle! Loistava tilaisuus kokea musiikin ja tarinoiden voima, kun nykyinen ja tuleva taiteellinen johtaja jakavat ajatuksiaan ja esiintyvät yhdessä – luvassa on musiikkia eri aikakausilta ja tyyleistä, Dowlandista Dylaniin, kansanmusiikista barokkiin.
Tunnin aikana nautimme musisoinnista, keskusteluista, muistoista ja yhteislauluista lämpimässä ja välittömässä tunnelmassa. Samalla saamme kuulla uusia näkökulmia ja kokea, kuinka festivaalin perintö siirtyy seuraavalle sukupolvelle.
Tule mukaan nauttimaan yhteisöllisyydestä, musiikista ja ajatusten vaihdosta!
Tapahtuman kesto on n. 1 h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Hänen majesteettinsa muusikot: Tallis & Byrd
Hänen majesteettinsa muusikot: Tallis & Byrd
Kuningatar Elisabet I:n hovissa kaksi muusikkoa nousi selvästi muiden yläpuolelle. Vanhempi heistä, Thomas Tallis, oli jo palvellut kolmea hallitsijaa. Häntä yli 30 vuotta nuorempi William Byrd ei kuitenkaan ollut yhtään vähemmän lahjakas tai tuottelias. Yhdessä he saivat kuninkaallisen yksinoikeuden musiikin painamiseen ja kunnioittivat hallitsijaansa julkaisemalla ylevää hengellistä moniäänisyyttä.
Tämä konsertti juhlistaa tämän julkaisun, vuonna 1575 ilmestyneen Cantiones Sacrae -teoksen, 450-vuotisjuhlaa. Kumpikin säveltäjä antoi kokoelmaan 17 teosta, viitaten Elisabetin 17. hallitusvuoteen, ja tässä konsertissa kuullaan vain pieni osa niistä. Tallisin sävellyksistä mukana ovat hienostunut ehtoollismotetti O sacrum convivium, tekninen mestariteos Miserere nostri sekä seitsemänääninen, vaikuttava suurteos Suscipe quaeso Domine. Byrdin sävellyksistä esiin nousevat katumusmotetit Emendemus in melius ja Peccantem me quotidiem, joissa soivat kaihoisat dissonanssit, sekä hänen Miserere nostri, pienimuotoinen mestariteos. Byrdin ja Tallisin motettien ohella konsertissa kuullaan myös muutamia muita teoksia, jotka kaikuivat Lontoon kappeleissa ja kamareissa 1500-luvun puolivälissä: Tallisin englanninkielisiä psalmisävellyksiä, jotka hän kirjoitti protestanttisten uudistajien pyynnöstä, sekä osa hänen joulumessustaan, joka on todennäköisesti sävelletty juuri ennen uskonnollisten mullistusten alkua.
Byrd ja Tallis olivat selvästi enemmän kuin vain kollegoja. Yhteinen työ johti syvään ystävyyteen, ja Byrd valitsi Tallisin kolmannen poikansa, Thomasin, kummiksi. Tämä side tulee esiin Byrdin elegiassa Tallisin kuoleman johdosta, Ye Sacred Muses. Säveltäjä suree opettajansa menetystä ja päättää laulunsa sanoihin:
"Surekaa, pukeutukaa surupukuun, itkekää kyynelin: Tallis on kuollut, ja musiikki kuolee."
Konsertin päättää Byrdin Tribue Domine, mahdollisesti hänen uransa hienoin sävellystyö. Kaksitoista minuuttia pitkä, kuusääninen teos on kolmiosainen rukous Pyhälle Kolminaisuudelle. Ulko-osat ovat ylistystä ja riemua täynnä, kun taas keskiosa on sisäänpäinkääntyneempi. Sävellys huipentuu jännittävään, täysääniseen loppuun – arvokas päätös yhdelle Lontoon historian merkittävimmistä musiikillisista yhteistyöprojekteista.
Konsertin kesto on n. 2 h väliajan kanssa.
Siglo de Oro (UK), johtaa Patrick Allies
Siglo de Oro on sukupolvensa merkittävimpiä lauluyhtyeitä, tunnettu kultaisesta soinnistaan, raikkaista tulkinnoistaan ja innovatiivisesta ohjelmistostaan. Yhtye debytoi ammattilaisena vuonna 2014 Spitalfields-festivaalilla, jossa Financial Times kehui esitystä eloisaksi ja hienostuneeksi. Sittemmin Siglo de Oro on konsertoinut ympäri Isoa-Britanniaa, esiintynyt suorana BBC Radio 3:ssa ja saanut kutsuja festivaaleille Belgiaan, Alankomaihin, Saksaan, Suomeen ja Maltalle. Yhtye on erikoistunut vanhaan musiikkiin, ulottuen Hildegard Bingeniläisestä Dieterich Buxtehudeen, ja keskittyy erityisesti unohdetun musiikin elvyttämiseen. Sen projekteihin on kuulunut harvoin kuultujen säveltäjien, kuten Matthias Werrecoren, Sulpitia Cesiksen ja Juan Gutiérrez de Padillan, teosten esittäminen konserteissa, videoissa ja levytyksissä.
Siglo de Oro esittää myös nykymusiikkia ja on ollut mukana muun muassa Emily Hallin oopperan Found and Lostkantaesityksessä sekä Stockhausenin Stimmung-teoksen esityksessä Birminghamin yliopistossa. Yhtye on lisäksi tehnyt yhteistyötä Multitude of Voyces -järjestön kanssa, joka edistää aliedustettujen säveltäjien musiikkia, ja levyttänyt kahdeksan teosta heidän kokoelmastaan. Siglo de Oro on tehnyt neljä arvostettua levytystä Delphian Recordsille. Näihin kuuluu vuonna 2018 julkaistu Hieronymus Praetoriuksen messun ensilevytys, joka valittiin BBC Music Magazinen kuukauden kuoroalbumiksi ja pääsi vuoden 2019 palkintoehdokkaiden joukkoon. Viimeisin levytys, The Mysterious Motet Book of 1539, nousi Ison-Britannian klassisen musiikin erikoislistalla sijalle 9 ja oli Music Web Internationalin vuoden 2022 parhaiden levyjen joukossa.
Patrick Allies on Lontoossa asuva kuoronjohtaja ja musiikkitutkija. Hän toimii taiteellisena johtajana Lontoon Siglo de Oro -lauluyhtyeessä, jonka kanssa hän on tehnyt arvostettuja levytyksiä Delphian Recordsille renessanssista nykymusiikkiin. Patrickin johdolla yhtye on saanut kutsuja esiintymään Belgiassa, Alankomaissa, Saksassa, Suomessa, Maltalla, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.
Patrick johtaa tällä hetkellä Imperial College Chamber Choir -kuoroa, joka on Imperial College Londonin edustuskuoro. Hän ohjaa kuoroa säännöllisissä jumalanpalveluksissa ja konserteissa yliopiston Lontoon-kampuksella sekä on vienyt sen kiertueille Viroon, Suomeen ja Sveitsiin. Lisäksi kuoro on esiintynyt BBC Radio 3:n Choral Evensong -ohjelmassa. Kuoronjohtotyönsä ohella Patrick on tohtoriopiskelija Oxfordin yliopistossa. Hänen Arts and Humanities Research Councilin rahoittama tutkimuksensa käsittelee 1400-luvun kuoroja ja niiden esitystiloja.

Minä, Elisabet
Minä, Elisabet – yksinvaltias kriisissä
Monologi kuvaa yhtä Englannin historian tunnuskuvallisinta naishallitsijaa syvässä poliittisessa, henkilökohtaisessa ja uskonnollisessa kriisissä. Näytelmä sijoittuu hetkeen, ennen kuin Elisabet I allekirjoitti Skotlannin kuningattaren Maria Stuartin kuolemantuomion. Teos koostuu suurimmaksi osaksi Elisabetin omista teksteistä, mm. Maria Stuartin pojalle Jaakko I:lle kirjoitetuista kirjeistä. Esityksen aikana kuningatar myös punnitsee neuvonantajiensa argumentteja teloituksen puolesta ja sitä vastaan.
Vaihtoehtoja harkitessaan Elisabet harjoittelee useita musiikkikappaleita, jotka toisinaan innoittavat häntä armoon, toisinaan puolustamaan kruunuaan. Näytelmä käsittelee useita ajankohtaisia aiheita. Omana aikanaan Elisabet I oli poikkeus, nainen, jolla oli kuninkaan sydän ja sielu. Esitys tutkii tapoja, joilla Elisabet – ja itse asiassa jokainen naispoliitikko nykyään – navigoi sukupuoleen ja valtaan liittyvissä odotuksissa. Valta laajemminkin on yksi näytelmän tärkeimmistä teemoista, absoluuttisen hallitsijan valta suhteessa elämään ja kuolemaan. Minkälaisia strategioita muilla on rajoittaa tai ohjata tätä? Tähän liittyy paitsi pelkoa herättävien tarinoiden luominen ja levittäminen – jotka pakottavat Elisabetin eliminoimaan kilpailijansa – myös hänen käsinkosketeltava halunsa hallita historiallista kertomusta, jotta hänen tekonsa ja kansakuntansa näyttäytyisivät jälkipolville suotuisassa valossa.
Toinen tärkeä teema on perhe: vetovoima, jota Elisabet luonnehtii "sisaruudeksi" suhteessa serkkuunsa Mariaan sekä rooli mahdollisen perillisen, Marian pojan Jaakon sijaisäitinä. Kumpi painaa uskonnollisen ja poliittisen kriisin keskellä enemmän: perhesiteet vai valtakunnan etu? Kolmas keskeinen aihe on uskonnollinen suvaitsemattomuus – Marian katolisuuden ja Elisabetin anglikaanisuuden välinen vihamielisyys – teema, joka saa lukemattomia muotoja ja jonka seuraukset ovat yhä yhtä tuhoisat ympäri maailmaa. Teos hälventää raja-aitoja teatteriesityksen ja klassisen konsertti-instituution välillä. Elisabet I:n tiedetään olleen lahjakas muusikko. Tässä esityksessä hän käyttää musiikkia apunaan ongelmanratkaisussa. Musiikkiteokset rakentavat osaltaan näytelmän emotionaalisen jännitteen: yhtäällä on Elisabetin henkilökohtainen toive olla armollinen, toisaalla hänen poliittinen tarpeensa olla päättäväinen ja armoton.
Teokset on valittu aikakauden merkittävimmiltä säveltäjiltä, mm. William Byrdilta ja John Bullilta, ja ne esitetään Elisabetin suosikkisoittimella, virginaalilla.
Näyttämöllä: Elina Mustonen
Kirjoittanut: Nely Keinänen
Suomentanut: Kersti Juva
Ohjannut: Laura Jäntti
Skenografia: Tarja Simone
Skenografin assistentti: Kati Lukka
Musiikkidramaturgia: Elina Mustonen
Elisabet soittaa:
John Bull (1562–1628): The King’s Hunt (Fitzwilliam Virginal Book 135)
Orlando Gibbons (1583–1625): Pavan: Lord Salisbury
William Byrd (1540–1623): Galliarde to the third Pavian (My Lady Nevells Booke n. 1591)
Giles Farnaby (1563–1640): Quodlings Delight (FVB 114)
Psalmi 140 ”O Dieu, Donne-Moy” (Huguenot Psalter, sov. 1564 Claude Goudimel (n.1514–1572)
John Dowland (1563–1626): Time Stands Still (The Third and Last Booke of Songs or Aires, 1603)
Peter Philips (1561–1628): Pavana Dolorosa (FVB 80)
Giovanni Picchi (1571–1643): Toccata (FVB 95)
W. Byrd: The buriing of the dead (MNB)
Tapahtuman kesto on n. 1 h.
Elina Mustonen
Elina Mustonen on luonut pitkän ja näyttävän uran cembalistina, pedagogina ja näyttelijänä. Viime vuosina hän on ollut luomassa monia poikkitaiteellisia produktioita. Näistä ensimmäinen Her Infinite Variety - Shakespearen naiset sanoin ja sävelin on kiertänyt Suomen lisäksi myös mm. Lontoossa ja Broadwaylla, New Yorkissa.
Myös muissa sooloteoksissaan Mustonen on nostanut esiin mielenkiintoisia naiskohtaloita: venetsialaisten orpokotien säveltävät nuoret naiset (Laura Maddalena), näyttelijä Olga Knipper (Sinetti – Olga Kinipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä). Keväällä 2020 Mustosen Hamlet-monologi valittiin yli 500 joukosta osaksi Shakespearen Globe -teatterin ja The Guardian -lehden Shakespeare Solos -projektia. Mustonen on esiintynyt ja levyttänyt kahdella mantereella yhteistyökumppaneinaan niin vanhan kuin uudemmankin musiikin parhaimmisto.
Ansioistaan hänelle on myönnetty Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto ja taiteilijaprofessorin arvonimi. Taideyliopisto valitsi Elina Mustosen vuoden alumniksi 2019. Elina Mustonen suoritti solistitutkinnon Sweelinck-konservatoriossa Amsterdamissa ja musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Näyttelijäntyötä hän on opiskellut mm. Royal Academy of Dramatic Artissa (RADA) Lontoossa. Hän yhtä lailla kotonaan niin draaman kuin elokuvan parissa.

Englantilainen päivällinen I
Liput kesälle 2025 tulevat myyntiin vanhan musiikin päivänä 21.3.!
Barokkipäivällinen tunnelmallisessa Tyrvään Pappilassa
Englantilainen päivällinen kruunaa festivaali-illan! Keittiömestari Pasi Viitala on suunnitellut huolella illallismenun, joka vie makumatkalle Britannian perinteisiin herkkuihin. Aistien juhlaa täydentää Pappilan tunnelmallisessa miljöössä soivat englantilaisen barokin komeimmat sävelet – illan taustamusiikkina kuullaan barokin mestareiden suurimpia hittejä levykirjastosta. Tule nauttimaan ainutlaatuisesta yhdistelmästä hienostunutta ruokaa ja ajattomia säveliä!
Päivälliselle on myynnissä paikkoja rajoitetusti.
Lontoo-menu
suunnitellut Tyrvään Pappilan keittiömestari Pasi Viitala
Karitsatartar & cheddar
Karitsatartar, piccalillia, mustapippuricheddaria ja keltuaista sekä piparjuurikastiketta L, G
Fish & chips
Rautaveden kuhaa rapeaksi paneroituna, hernepyreetä, perunaa ja tartarkastiketta L, G
Trifle
Tuoretta marjaa, valko- ja tummasuklaata sekä sitruunakakkua kerroksittain L
Lontoo-kasvismenu
suunnitellut Tyrvään Pappilan keittiömestari Pasi Viitala
Juurestartar & cheddar
Tartar juureksista, piccalillia, mustapippuricheddaria ja keltuaista sekä piparjuurikastiketta L, G
Fishless chips
Rapeaksi paneroitua kotimaista kylmäsavutofua, hernepyreetä, perunaa ja tartarkastiketta L, G
Trifle
Tuoretta marjaa, valko- ja tummasuklaata sekä sitruunakakkua kerroksittain L

Sublimely Intimate – 1700-luvun lempikappaleet
Sublimely Intimate – 1700-luvun lempikappaleet
1700-luvun Lontoossa italialainen oopperaperinne saavutti suuren suosion, eroten englantilaisesta oopperasta, joka yhdisti laulua ja lausuntaa. Vaikka italialainen ooppera kohtasi usein taloudellisia haasteita, se menestyi taiteellisesti Lontoon suurilla näyttämöillä ja houkutteli kaupunkiin lukuisia italialaisia säveltäjiä ja esiintyjiä sekä muualta tulleita säveltäjiä, kuten Bononcinia ja Handelia, jotka kirjoittivat italialaisia oopperoita.
Ennen äänitetyn musiikin aikakautta elävät esitykset hallitsivat musiikkikulttuuria, ja suosittujen laulujen sekä aarioiden julkaiseminen mahdollisti musiikin leviämisen myös kotien yksityisiin musiikkihetkiin. Samoin kuin nykyään pop-kokoelmia myydään nuottikaupoissa, 1700-luvulla julkaistiin aarioiden ja suosittujen laulujen kokoelmia amatöörimuusikoiden iloksi. Lontoo oli kulttuurin keskus, jossa nuottijulkaiseminen kehittyi laajasti. Yksi tärkeimmistä kustantajista oli John Walsh, jonka kokoelmat, kuten The British Musical Miscellany (1733–34), sisälsivät tunnettuja italialaisia aarioita – usein kiinteillä englanninkielisillä sanoituksilla – sekä skotlantilaisia lauluja, juomalauluja ja kansanlauluja eri puolilta Brittein saaria.
Toisin kuin näyttävissä tuotannoissa, joita esitettiin Queen’s Theatressa (vuodesta 1714 King’s Theatre) Haymarketilla tai Drury Lane -teatterissa, näitä lauluja ja aarioita oli tarkoitus esittää kodin intiimissä ympäristössä, mukautuen käytettävissä oleviin soittimiin ja muusikoiden taitotasoon. Useimmat musiikkikustantamot myivät myös soittimia, joten asiakas saattoi hankkia kaiken tarvittavan iltapäivän tai illan musiikkihetkeä varten.
Ajan sanomalehti-ilmoitukset valottavat julkaisuprosessia. Esimerkiksi Ariostin Coriolano-oopperan viimeistä esitystä mainostavassa ilmoituksessa maaliskuussa 1723 kerrottiin, että oopperan laulut "kaiverretaan hienosti kuparipainolevyille, painetaan yleisön saataville ja jaetaan ensi kuun lopussa". Todellisuudessa innokkaiden oopperan ystävien oli usein odotettava suosikkiaarioidensa painamista huomattavasti pidempään, jopa yli vuoden.
1700-luvun alun tekijänoikeuslaki (1709–10) ei tehokkaasti suojellut säveltäjiä, ja monet musiikkikustantajat jättivät sen huomiotta. Musiikkia julkaistiin usein ilman säveltäjien lupaa, ja kustannusala oli täynnä kilpailua, aggressiivisia toimintatapoja ja kyseenalaisia eettisiä käytäntöjä, joita nykyään kutsuisimme immateriaalioikeuksien rikkomuksiksi. Musiikkia päätyi kustantajille eri reittejä pitkin: suoraan säveltäjiltä, teattereiden tuottajilta ja muulta henkilökunnalta sekä ulkomailta käsikirjoituksia hankkineilta agenteilta – Italia oli erityisen suosittu kohde. Vaikuttavat hahmot, kuten Haym, Clayton ja Vanbrugh, toivat italialaista musiikkia Lontooseen. Bononcinin Camilla pysyi painettuna useiden vuosikymmenten ajan, osoituksena italialaisen oopperan pitkäkestoisesta vaikutuksesta kaupungissa.
Näitä julkaistuja kokoelmia päätyi aristokraattien, kauppiaiden, ammattilaisten sekä joidenkin ammattimuusikoiden käsiin. Nyt, kolme vuosisataa myöhemmin, kutsumme teidät musiikilliselle matkalle kunnioittamaan 1700-luvun Lontoon eläväistä ja alati kehittyvää musiikkikustannuskulttuuria.
Konsertin kesto on n. 2 h väliajan kanssa.
Elisabet Hetherington (CA), sopraano
Kanadalaissopraano Elisabeth Hetherington on vakiinnuttanut asemansa Euroopan musiikkipiireissä loistavana vanhan, nykyaikaisen ja modernin musiikin tulkitsijana. Häntä on kehuttu pelottomasta ja voimakkaasta esiintymisestään sekä teknisesti moitteettomasta ja vaikuttavasta äänestään. Monialaisen esitystaiteen intohimo on vienyt hänet yhteistyöhön säveltäjien ja koreografien kanssa. Hänen työnsä tanssiryhmä Leineroebanan kanssa on tuottanut innovatiivisia projekteja, joissa yhdistyvät laulu ja liike. Kritiikit ovat ylistäneet hänen kykyään yhdistää laulua ja tanssia ainutlaatuisella tavalla.
Hetherington on tehnyt vaikuttavia rooleja Alankomaiden oopperataloissa, kuten Lopachin (Kirsikkatarha, 2023), Susanna (Figaron ero, 2022) ja Senta (Lentävä hollantilainen, 2021). Hänen hopeansävyistä sopraanoääntään ja vahvaa näyttämökarismaansa on kiitetty laajasti. Lisäksi hän on arvostettu tutkija Elisabetin aikakauden englannin ääntämisessä ja opettaa aihetta kansainvälisesti. Hänelle myönnetään lokakuussa 2024 Alankomaiden arvostetuin klassisen musiikin palkinto, De Nederlandse Muziekprijs. Hän on myös voittanut Dutch Classical Talent Award -palkinnon ja levyttänyt AVROTROS-kanavalle. Hän on valmistunut Toronton yliopistosta sekä Amsterdamin konservatoriosta kiitettävin arvosanoin.
Postscript (NL)
Aysha Wills, traverso
Tomoe Badiarova, viulu I
Marie Nadeau-Tremblay, viulu II
Iteke Wijbenga, alttoviulu
Octavie Dostaler-Lalonde, sello
Artem Belogurov, cembalo & musiikinjohto
Postscript on nuori ja dynaaminen amsterdamilainen periodiyhtye, joka keskittyy historiallisesti inspiroituneeseen esitystapaan barokin ja romantiikan aikakausien musiikissa. Yhtye koostuu neljästä muusikosta (kaksi traversistia, sellisti sekä cembalon ja fortepianon soittaja), mutta se voi laajentua myös pieneksi orkesteriksi. Postscript ei esitä vain instrumentaalista musiikkia, vaan myös tekee yhteistyötä laulajien, näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa.
Yhtyeen tavoite on laajentaa historiallisen esitystavan mahdollisuuksia nykypäivän musiikkimaailmassa historiallisella tutkimuksella, kokeilulla, kekseliäällä ohjelmasuunnittelulla, ainutlaatuisilla yhteistyöprojekteilla sekä vanhojen genrejen, instrumenttien ja repertuaarin elvyttämisellä. Heidän ohjelmansa vaihtelevat, mutta yhdistyvät kommunikoivaan, improvisoivaan ja luovaan lähestymistapaan, joka ammentaa inspiraatiota historiallisista lähteistä, kuten teksteistä ja varhaisista äänitteistä. Postscriptin perustajajäsenet tapasivat Amsterdamin konservatoriossa ja tulevat eri kulttuurisista taustoista, mutta jakavat laajan kiinnostuksen musiikin eri tyylilajeihin. He ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta ja esiintyneet muun muassa Muziekgebouw’ssa, Concertgebouw’ssa ja TivoliVredenburgissa Alankomaissa sekä Musica Antiqua -festivaalilla Bruggeessa ja Festival Oude Muziek Utrechtissa. Yhtye julkaisi toisen CD:nsä, à Amsterdam, syyskuussa 2023.
Postscriptin tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä he kiertävät muun muassa Schumannin melodraaman Manfred -kamari-version kanssa Alankomaissa ja Saksassa vuonna 2024–2025, ja esiintyvät Sastamala Gregoriana -festivaalilla Suomessa. Heidän kolmas CD, jossa sooloistina on Octavie Dostaler-Lalonde, sai viiden tähden arvion BBC Music Magazinelta. Yhtyeellä on myös tulevia kiertueita Kanadassa ja Yhdysvalloissa vuonna 2026. Postscript voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Brothers Graun -kilpailussa vuonna 2018 ja on esiintynyt useilla arvostetuilla festivaaleilla kuten Festival de Royaumont (Ranska), MA Festival Brugge (Belgia) ja Utrecht Early Music Festival (Alankomaat). Yhtye on REMA:n jäsen ja saanut tukea Fonds Podium Kunstenilta, Prins Bernhard Cultuurfondsilta ja Amsterdams Fonds voor de Kunstilta.

Echoes of Melancholy
Echoes of Melancholy – John Dowlandin maailma
Mikä ainutlaatuinen tilaisuus jakaa John Dowlandin musiikkia, joka on ollut yksi englantilaisen musiikin vaikuttavimmista säveltäjistä. Ensimmäisenä julkaistessaan laulunsa kokoelmana, Dowland oli syvästi tietoinen mantereen pitkäaikaisesta laulujen julkaisemisen perinteestä, mutta hän myös aisti oman roolinsa uuden perinteen muovaajana Englannissa. Hän katsoi sekä menneisyyteen, ammentaen vakiintuneista käytännöistä, että tulevaisuuteen, luoden sen, mitä nykyään tunnistamme englantilaiseksi luutulauluksi. Ennen Dowlandia Englannissa oli julkaistu madrigaaleja Byrdin, Morleyn ja muiden toimesta, mutta soololaulujen kenttä oli suurelta osin tutkimaton ennen hänen First Booke of Songs or Ayres -kokoelmaansa (1597). Tämä merkittävä teos innoitti paitsi neljä muuta Dowlandin kokoelmaa myös yli 20 vastaavaa kokoelmaa muilta säveltäjiltä 25 vuoden aikana.
Oleskellessaan Pariisissa (1580–84) Sir Henry Cobhamin taloudessa, Dowland sai vaikutteita Airs de Cour -perinteestä, ranskalaisesta lauluperinteestä. Hänen varhaiset teoksensa, kuten Awake, sweet love ja Can she excuse my wrongs?, sisältävät tanssirytmejä ja strofiikkaa, jotka ovat tyypillisiä tälle tyylille. Kuitenkin, vaikka ranskalaisissa Airs de Cour -lauluissa oli yksinkertaiset luutun säestykset, Dowlandin englantilaisessa sovituksessa esiteltiin monimutkaisempaa kontrapunktia ja harmoniaa. Dowlandin Second Booke (1600) paljastaa merkittävän kehityksen hänen tyylissään. Matkustaessaan Italiaan etsimään kuuluisan säveltäjän Marenzion, hän kohtasi uuden monodisen tyylin, kuten Caccinin ja muiden florenttilaisten muusikoiden tuotannon. Vaikka Dowland ei koskaan hylännyt rakenteellista luutun säestystä ja siirtynyt yleiselle bassolinjalle — joka tuli suosituksi Englannissa 40 vuotta myöhemmin — hän yhdisti mestarillisesti elementtejä italialaisesta tyylistä.
Teoksessa Sorrow, stay, Dowland käyttää dramaattisia retorisia keinoja, kuten huudahduksia ("Älä, oi älä pelottele sydäntäni") ja toistuvia rukouksia ("Armahda"), korostaakseen tunteen voimakkuutta. Viimeiset rivit — "Mutta alas, alas, alas, alas, minä kaadun, Enkä koskaan nouse" — yhdistävät englantilaisen tekstin asettelun ja italian musiikin syvän ilmaisukyvyn, aivan kuten Caccinin innovaatioissa. Samoin I saw my lady weep, Second Booke:n avauslaulu, esittelee Dowlandin kuuluisan lachrymae-motiivin luutussa — laskeva neljän nuotin teema, joka myöhemmin kaikuu laululinjassa. Hän käyttää myös nousevia kvartteja sanoilla "Ja suru ylpeänä kohoaa", joka on 1600-luvun musiikillinen symboli valitukselle. Tämä tekstin ja melodian yhdistelmä osoittaa Dowlandin lisääntyvää herkkyyttä emotionaaliselle ilmaisulle.
Yksi Dowlandin eniten italialaisista vaikutteista saanut sävellys on myös yksi hänen kuuluisimmista teoksistaan: In Darkness let me dwell. Tämä laulu osoittaa hänen taitonsa sekä englantilaisessa että italialaisessa säveltäjäperinteessä. Hän käyttää nousevaa kvarttia sanoilla "näin yhdistettynä murheeseeni", jota seuraa laskeva puolinuotti sanoilla "haudassani maatan", vangiten kuulijan runoilijan epätoivoon. Lachrymae-teema palaa laulun ensimmäisellä säkeistöllä, ja viimeinen fraasi — joka jäljittelee alkuperäistä melodiaa — luo tunteen vääjäämättömästä surusta. Sanamaalaus "helvetilliset, riitasointuiset äänet" vahvistaa laulun intensiivistä tunnevoimaa, tehden siitä yhden englantilaisen laulun suurimmista saavutuksista.
Tämän konsertin ohjelma seuraa Dowlandin musiikillista matkaa varhaisista vaikutteista Ranskasta hänen viimeisiin teoksiinsa, jotka vihjaavat täysin uuteen, italialaistyyppiseen lähestymistapaan. Esityksinä ja kuuntelijoina voimme myös omaksua Janus-tyylisen näkökulman — katsoa taaksepäin perinteeseen samalla, kun arvostamme, kuinka Dowlandin visionäärinen työ auttoi muovaamaan englantilaisen laulun tulevaisuutta.
Konsertin kesto on n. 1 h. Konsertissa ei ole numeroituja paikkoja. Lippu sisältää kahvin / teen ja Villan leivoksen.
David Munderloh (US), laulu
David Munderloh saa säännöllisesti kutsuja esiintyä soolorooleissa oratorioissa ja on esiintynyt konserteissa ja levytyksissä monien muiden muassa Concerto Palatinon, Le Caravansérailin ja Ricercar Consortin kanssa P. Pierlot'n johdolla sekä J. Savallin kanssa ("Hesperion XXI" ja "Le Concert des Nations"). Kaksi soolo-CD:tä, jotka hän on tehnyt Julian Behrin kanssa (John Dowlandin ja Henry Lawesin lauluja), ovat saaneet kriitikoilta kiitosta. Hänen viimeisin CD:nsä Benjamin Brittenin musiikista, yhdessä pianisti Edward Rushtonin kanssa, julkaistiin vuonna 2021 ja on myös saanut laajaa tunnustusta.
Julian Behr (DE), luuttu
Julian Behr syntyi Konstanzissa, opiskeli Stuttgartin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopistossa sekä Hampurin konservatoriossa. Sen jälkeen hän jatkoi opintojaan Baselissa, opiskellen Hopkinson Smithin kanssa. Julian Behr tutkii ja rekonstruoi historiallisia luuttuja ja muita historiallisia kielisoittimia. Vuonna 2020 hänestä tuli Schola Cantorum Basiliensiksen luutunprofessori. Konsertit barokkiorkestereiden, kamarimusiikkiyhtyeiden kanssa ja tiivis yhteistyö laulajien kanssa ovat vieneet hänet esiintymään Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Australiassa. Julian Behr esiintyy myös lukuisilla CD-levyillä. Vuonna 2016 julkaistiin hänen soolo-ohjelmansa With Lance and Lute, joka sisältää ranskalaista luutumusiikkia accords nouveaux-tyylillä, ja se julkaistiin Guild-levymerkillä.

Englantilainen päivällinen II, Risto Nordellin seurassa
Liput kesälle 2025 tulevat myyntiin vanhan musiikin päivänä 21.3.!
Barokkipäivällinen tunnelmallisessa Tyrvään Pappilassa
Englantilainen päivällinen kruunaa festivaali-illan! Keittiömestari Pasi Viitala on suunnitellut huolella illallismenun, joka vie makumatkalle Britannian perinteisiin herkkuihin. Aistien juhlaa täydentää Pappilan tunnelmallisessa miljöössä soivat englantilaisen barokin komeimmat sävelet – illan taustamusiikkina kuullaan barokin mestareiden suurimpia hittejä levykirjastosta.
Päivällisen aikana musiikkitoimittaja Risto Nordell vie kuulijat syvemmälle englantilaisen renessanssin ja barokin aikakauden musiikkiin. Risto Nordell (s. 1959) on Yleisradion musiikki- ja kulttuuritoimittaja, joka on saanut ohjelmistaan useita palkintoja, mm. Kirkon kulttuuripalkinnon vuonna 2015. Hänen elämänsä tarkoitus on musiikki, ja elämänlaatua kohentavat myös kalastus, purjehdus, hapanjuurileipominen sekä räntäsateinen Saaristomeri marraskuussa. Nordell valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 1989, ja hänen pääaineensa oli laulu. Vaikka hän lopetti laulamisen jo 35 vuotta sitten, hän on edelleen kysytty luennoitsija ja konserttien juontaja eri puolilla Suomea. Hänen tunnetuin radio-ohjelmansa on "Riston Valinta", jota hän on toimittanut Yle Radio 1:ssä vuodesta 2007. Vuonna 2018 ilmestyi myös hänen esikoiskirjansa Riston Valinta – parasta mahdollista musiikkia vuoden matkalle (Kirjapaja).
Päivällisen kuluessa Risto Nordell tarjoaa musiikillisia välipaloja ja mielenkiintoista tietoa englantilaisesta renessanssin ja barokin aikakauden musiikista, johdattaen kuulijat syvemmälle sen aikakauden sävelten ja historiankäänteiden maailmaan. Tule nauttimaan ainutlaatuisesta yhdistelmästä hienostunutta ruokaa ja ajattomia säveliä!
Päivälliselle on myynnissä paikkoja rajoitetusti.
Lontoo-menu
suunnitellut Tyrvään Pappilan keittiömestari Pasi Viitala
Karitsatartar & cheddar
Karitsatartar, piccalillia, mustapippuricheddaria ja keltuaista sekä piparjuurikastiketta L, G
Fish & chips
Rautaveden kuhaa rapeaksi paneroituna, hernepyreetä, perunaa ja tartarkastiketta L, G
Trifle
Tuoretta marjaa, valko- ja tummasuklaata sekä sitruunakakkua kerroksittain L
Lontoo-kasvismenu
suunnitellut Tyrvään Pappilan keittiömestari Pasi Viitala
Juurestartar & cheddar
Tartar juureksista, piccalillia, mustapippuricheddaria ja keltuaista sekä piparjuurikastiketta L, G
Fishless chips
Rapeaksi paneroitua kotimaista kylmäsavutofua, hernepyreetä, perunaa ja tartarkastiketta L, G
Trifle
Tuoretta marjaa, valko- ja tummasuklaata sekä sitruunakakkua kerroksittain L

Henrik VIII & kardinaali Wolsey: vallan polyfoniaa
Henrik VIII & kardinaali Wolsey: vallan polyfoniaa
Fount & Origin esittelee ohjelman, jossa kuullaan pyhää ja maallista vokaalimusiikkia, jota ovat esittäneet eräät reformaatiota edeltäneen Englannin suurimmista kuoroista. Tämän mukaansatempaavan konsertin musiikin mahtavuus ja monimutkaisuus heijastavat keskiaikaisen Westminsterin - Englannin kuninkaallisen vallan keskuksen - suurten kirkkojen, kappelien ja salien vertaansa vailla olevaa kunnianhimoa ja resursseja.
Konsertin keskiössä on Nicholas Ludfordin (n. 1485-1557) Missa Lapidaverunt Stephanum, viisiosainen messu, joka on sävelletty Westminsterin keskiaikaisen palatsin kadonneeseen kuninkaalliseen Pyhän Stefanuksen kappeliin. Ludfordin messu on yksi hienoimmista tältä aikakaudelta säilyneistä teoksista, jossa yhdistyvät mahtava vokaalitekstuuri, energia ja dramaattisuus. Ludfordin mestariteoksen osioiden välissä Fount & Origin laulaa valikoiman muiden Westminsterin säveltäjien mukaansatempaavia sävellyksiä, joiden joukossa on teoksia William Cornyshilta (k. 1523), joka oli erittäin vaikutusvaltainen muusikko Westminsterin luostarissa ja kuninkaallisessa kuninkaallisessa kappelissa, sekä John Bedynghamilta (k. 1459/60), joka edustaa varhaisempaa sukupolvea, joka oli yhteydessä Pyhän Tapanin kappeliin.
Ohjelma tarjoaa myös välähdyksiä Henrik VIII:n kuorokirjasta, johon sisältyy säveltäjien, kuten Robert Fayrfaxin (1464-1521), helmiä - teoksia, jotka olisivat kaikuneet Westminsterin saleissa kuningas Henrik VIII:n ja kardinaali Wolseyn kotikuorojen huippuaikoina.
Konsertin kesto on n. 2 h väliajan kanssa.
Bussilla konserttiin Tampereelta
Viikonlopun kirkkokonsertteihin Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon järjestetään bussikuljetus Tampereelta. Kuljetukset järjestää Antti Lauhamo Oy. La 19.7., konsertti alkaa klo 19 ja loppuu noin kello 21, su 20.7., konsertti alkaa klo 18 ja loppuu noin kello 21. Kuljetus Tampereelta lähtee Tampereen keskustorilta la klo 18 ja su klo 17. Paluu konsertin jälkeen samaan paikkaan. Meno-paluukuljetuksen hinta on 25 € / hlö. Kuljetuksen voi ostaa lipun oston yhteydessä.
Osta konserttiliput ja bussikuljetus: www.lippu.fi/artist/sastamala-gregoriana/
Fount & Origin on vokaaliyhtye, joka on erikoistunut myöhäiskeskiajan laulumusiikkiin. Yhtye on sitoutunut elvyttämään tuntemattomia teoksia tältä ajalta ja tutkimaan sen säveltämisen ja esittämisen rikkaan historian taustoja. Yhtyeen toiveena on herättää lisää kiinnostusta tähän laiminlyötyyn repertuaariin, ja että kuuntelijat oppivat rakastamaan niitä karkaistuja musiikillisia perinteitä, joita he intohimoisesti tutkivat!
Fount & Originin perusti syksyllä 2018 James Tomlinson. Yhtye, joka koostuu kahdeksasta laulajasta, pyrkii esittämään keskiajan musiikkia luoden "lämpimän, kirkkaan, valoa hehkuvan äänen, jossa osat sulautuvat kauniisti mutta ovat selkeästi artikuloituja" (BBC Music Magazine 2022) ja pitäen yllä vahvaa historiallista esittämiskäytäntöä.
Yhtye sai ensimmäisen Stile Antico Ensemble Development Bursary -apurahan vuosille 2019–22. Lokakuussa 2022 he julkaisivat debyyttialbuminsa The Sword and the Lily: 15th-century polyphony for Judgement Day Resonus Classics -levymerkillä. Levy sai kiitosta kriitikoilta ja sai viisi tähteä BBC Music Magazinessa, ja Fount & Origin valittiin Gramophone Magazinen "One-To-Watch Artist" -tunnustuksen saajaksi. Yhtye esiintyy nyt kansainvälisesti, ja sen jäsenet asuvat neljässä Euroopan maassa.

Wanhan Pappilan barokkibrunssi
Wanhan Pappilan barokkibrunssi
Sastamalan Wanhan Pappilan barokkibrunssilla su 20.7.2025 klo 10–12 esiintyy nuori paikallinen viulistilupaus Miihkali Kerkkänen, jonka upea soitto tuo tapahtumaan englantilaisen musiikin kauneimmat sävelet. Brunssilla pääsee nauttimaan sekä kauniista musiikista että herkullisesta brunssista historiallisessa ympäristössä. Tervetuloa nauttimaan unohtumattomasta musiikkielämyksestä Sastamalan Wanhaan Pappilaan!
Brunssilla tarjoillaan:
– raikas vihreä salaatti
– vastapaistetut sämpylät, täyteläinen juusto ja maustettu levite
– englantilainen munakasrulla, rapeaksi paistettu pekoni ja mehevät pikkunakit
– aromikasta brittiläistä teetä ja kahvia
– samettisen pehmeät tuorejuustomuffinssit
Miihkali Kerkkänen, viulu
Miihkali Kerkkänen, sastamalalainen nuori viulisti, on nopeasti noussut paikalliseksi musiikkilupaukseksi. Viimeisen kolmen vuoden aikana hän on saanut tunnustusta taiteilijana. Miihkali sai ensimmäisen suuren tunnustuksensa Tyrvään Pappilan nuorena taiteilijana. Miihkalilla on lainassaan Tyrvään Pappilan omistajapariskunnalta , Jarmo ja Kirsi-Marja Niemiseltä, saatu aito Koistivaari-klassikko, joka on yhä mukana hänen matkassaan. Miihkali valmistautuu nyt suuriin askeleisiin musiikin parissa, sillä hän aloitti viime vuonna Sibelius-lukiossa ja jatkaa soittoa nuorten valtakunnallisessa sinfoniaorkesteri Vivossa.

Evensong 1662: anglikaaninen laulettu vesper
Evensong 1662: anglikaaninen laulettu vesper
St. Nicholas Chamber Choir esittää musiikillisesti autenttisen Choral Evensong -tilaisuuden, joka heijastaa sitä, miltä palvelus olisi voinut näyttää vuosien 1662 ja 1666 välillä. Lisäksi paikalliset laulajat ja seurakunnan jäsenet liittyvät yhteen yhtenäiseksi kuoroksi tätä palvelusta varten.
Tapahtuma kesto on n. 1 h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Evensong on anglikaanisen kirkon juhlahetki. Se on osa 1662 julkisen rukouskirjan mukaista iltarukousta, joka on syntynyt vesperin ja komplen yhdistelmänä. Perinteisesti suurimman osan palveluksesta laulaa kuoro, joka esittää vastauksia, kantikoita, anthemeja ja psalmeja kuluvan päivän mukaan. Seurakunta voi uppoutua kuoron laulaman musiikin meditoivaan tunnelmaan ja kauniiseen äänen esteettisyyteen, joka luo hiljaisen, pohdiskelevan ja syvästi henkilökohtaisen ylistyksen hetken.
Vaikka tämä on elävä perinne, johon luodaan jatkuvasti uutta musiikkia, me pidämme Choral Evensong -tilaisuuden sellaisena, kuin tavallinen lontoolainen olisi saattanut kokea sen vuosien 1662 ja 1666 välillä, ennen Lontoon suurta tulipaloa. Valittu musiikki heijastaa aikakauden säveltäjiä ja musiikkityylejä esitettynä historiallisen tarkasti. Pyrimme myös muuttamaan musiikin kielen ääntämistä akateemisesti oikealla tavalla, jotta se vastaisi sen ajan kielenkäyttöä.
Musiikin esittää St. Nicholas Chamber Choir, jota johtaa Erik Johannes Riekko. Kuoroa täydentävät paikalliset muusikot, jotka yhdistävät yhteisön voimat alueellisen yhtenäisyyden ilmentämiseksi.
INTROIT
Call to Remembrance by Richard Farrant (c. 1525-1580)
PRECES AND RESPONSES
By Thomas Tomkins (1572-1656)
LORD'S PRAYER (incorporated within the Responses)
By John Farmer (1570-1601)
PSALM
Psalm Chant by William Byrd (1540-1623)
CANTILCES
Magnificat and Nunc dimittis by Thomas Weelkes (1576-1623)
ANTHEM
O Lord, in Thy Wrath Rebuke Me Not by Orlando Gibbons (1583–1625)
HYMN
Glory to Thee, My God, this Night, Music by Thomas Tallis (1505-1585)

Pre-Concert Talk! – konserttietkot
Konserttietkot Risto Nordellin seurassa
Liity musiikkitoimittaja Risto Nordellin seuraan Sastamalan Wanhaan Pappilaan, jossa hän kertoo tulevasta Händelin Messias -konsertista! Nordell syventyy teoksen historiaan ja merkitykseen, tarjoten mielenkiintoista taustatietoa sen voimakkaasta musiikista sekä illan huipputason esiintyjistä.
Intiimi keskustelu tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Messiaan ytimeen ennen suurempaa konserttielämystä, joka toteutetaan kapellimestari Michael Fieldsin johdolla. Älä jää paitsi tästä mahdollisuudesta syventää konserttikokemustasi Risto Nordellin asiantuntevassa seurassa!
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Risto Nordell (s. 1959) on Yleisradion musiikki- ja kulttuuritoimittaja, joka on saanut ohjelmistaan useita palkintoja, mm. Kirkon kulttuuripalkinnon 2015. Hänen elämänsä tarkoitus on musiikki ja elämänlaatua kohentavat kalastus, purjehdus, hapanjuurileipominen ja räntäsateinen Saaristomeri marraskuussa. Nordell valmistui vuonna 1989 Sibelius -Akatemiasta musiikin maisteriksi. Hänen pääaineensa oli laulu, mutta yleisön iloksi hän lopetti laulamisen jo 35 vuotta sitten. Risto Nordell on kysytty luennoitsija ja konserttien juontaja eri puolilla Suomea. Hän on avustanut monia sanoma- ja aikakausilehtiä. Nordellin tunnetuin radio-ohjelma on Riston Valinta, jota hän on toimittanut Yle Radio 1:ssä vuodesta 2007. Vuonna 2018 ilmestyi Nordellin esikoiskirja Riston Valinta – parasta mahdollista musiikkia vuoden matkalle (Kirjapaja).

AMEN! Händel: Messias, johtaa Michael Fields (UK)
AMEN! Händel: Messias, johtaa Michael Fields (UK)
Sastamala Gregoriana -festivaali huipentuu kesällä 2025 vaikuttavaan päätöskonserttiin, jossa kuullaan yksi länsimaisen musiikin suurimmista mestariteoksista: Georg Friedrich Händelin Messias. Konsertti järjestetään Sastamalan Pyhän Marian kirkossa sunnuntaina klo 18, ja sen johtaa festivaalin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Michael Fields – viimeistä kertaa tässä roolissa.
Tämä konsertti on Fieldsille erityinen, sillä hän päättää 29 vuoden mittaisen taipaleensa Sastamala Gregorianan esiintyjänä, opettajana ja vuodesta 2006 lähtien myös taiteellisena johtajana. Hän jättää tehtävänsä kiitollisena ja toivoen, että hänet muistetaan festivaalin ohjelmiston monipuolistajana ja vanhan musiikin elävöittäjänä. Händelin Messias on täydellinen teos päättämään tämän aikakauden: se yhdistää virtuoosisuuden ja hengellisyyden, tieteellisen tarkkuuden ja koskettavan ilmaisun – juuri ne elementit, jotka ovat olleet Fieldsin työn ytimessä.
Händelin Messias (1741) on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista oratorioista. Teos kertoo Kristuksen elämästä, kärsimyksestä ja voitosta ja sisältää muun muassa ikonisen Halleluja-kuoron.
Illan solistikokoonpano koostuu suomalaisen vanhan musiikin huipuista ja Fieldsin pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista. Tervetuloa kokemaan musiikin ajaton voima ja jakamaan tämä merkityksellinen hetki – juhlistamaan sekä Händelin mestariteosta että Michael Fieldsin pitkää ja vaikuttavaa uraa Sastamala Gregorianan taiteellisena johtajana!
Konsertin kesto on n. 3 h väliajan kanssa.
HUOM! Konsertti alkaa klo 18.
Bussilla konserttiin Tampereelta
Viikonlopun kirkkokonsertteihin Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon järjestetään bussikuljetus Tampereelta. Kuljetukset järjestää Antti Lauhamo Oy. La 19.7., konsertti alkaa klo 19 ja loppuu noin kello 21, su 20.7., konsertti alkaa klo 18 ja loppuu noin kello 21. Kuljetus Tampereelta lähtee Tampereen keskustorilta la klo 18 ja su klo 17. Paluu konsertin jälkeen samaan paikkaan. Meno-paluukuljetuksen hinta on 25 € / hlö. Kuljetuksen voi ostaa lipun oston yhteydessä.
Osta konserttiliput ja bussikuljetus: www.lippu.fi/artist/sastamala-gregoriana/
Solistit
Tuuli Lindeberg, sopraano
Teppo Lampela, altto
David Munderloh, tenori
Jussi Lehtipuu, basso
Pirkanmaan Barokki
Aira Maria Lehtipuu & Riikka Marttila, viulu
Marianne Hautakangas, alttoviulu
Heidi Peltoniemi, sello
Anna Rinta-Rahko, kontrabasso
Anna-Maaria Oramo, urut & cembalo
Piia Maunula & Nahoko Kinoshita, oboe
Xx, trumpetti
Evelyn Tubb, patarummut
Kamarikuoro Utopia, kuoron valmennus Mikael Maasalo
Michael Fields, musiikinjohto

Vanhan musiikin päivän konsertti
Bachcelona Consort & Salvat Beca Bach Soloists
LIPUT
Konserttiin myydään ohjelma. Perushinta 20 €, alennusryhmät (eläkeläiset, opiskelijat yms.) 15 €.
Myynnissä etukäteen kotisivujemme kautta sekä Tyrvään Kirjakaupassa.
Konserttipäivänä myynti alkaa konserttipaikalla tuntia ennen konsertin alkua.
BACHCELONA CONSORT & SALVAT BECA BACH SOLOISTS (CT | ES)
Ainutlaatuinen konsertti vanhan musiikin päivänä Tyrvään kirkossa! J. S. Bachin kauneimpia kantaatteja ja barokkimusiikin taikaa – tule kuulemaan myös lisää kesän 2025 ohjelmastamme, kun taiteellinen johtajamme Michael Fields esittelee Lontoo-teemaisen festivaalimme konsertit ja esiintyjät!
Konsertin kesto on n. 1 h. Konsertissa ei ole väliaikaa.
Konsertin järjestävät yhteistyössä Sastamala Gregoriana ja Sastamalan seurakunta.
Bachcelona Consort tarjoaa vuoden 1725 ensimmäisten kuukausien aikana sävellettyjä Bach-kantaatteja (BWV 1, 92 ja 127) 300 vuotta niiden ensiesityksen jälkeen, ja ohjelman keskipisteenä on kantaatti BWV 1 Wie schön leuchtet der Morgenstern (On kirkas aamutähti nyt), joka kantaesitettiin Leipzigissa 25. maaliskuuta 1725.
Ohjelma on kolmiosainen, ja kukin säveltäjä käy vuoropuhelua aikalaistensa kanssa kunkin kantaatin tekstin ja koraalin pohjalta, ja Bachin kanssa vuorovaikutuksessa ovat Zachow (Händelin opettaja, joka syntyi Leipzigissa), Telemann ja Graupner.
Bachcelona Consort on barokkiensemble, joka koostuu Barcelonassa asuvista eri kansallisuuksia edustavista erinomaisista nuorista muusikoista. BACHCELONA-festivaalin puitteissa he ovat työskennelleet sellaisten arvostettujen johtajien kuin Václav Luks, Shunske Sato, Ton Koopman ja Masaaki Suzuki kanssa.
He ovat esiintyneet myös useilla tärkeillä vanhan musiikin festivaaleilla, kuten Sevillan FeMÀS:llä, Cuencan Semana de Música Religiosa -festivaalilla, Gijónin Festival de Música Antigua -festivaalilla, San Sebastiánin Quincena Musical -festivaalilla, Peraladan festivaalilla ja Saint-Donat'n Bach-festivaalilla (Ranska).
Sastamalaan yhtye saapuu 4 solistin ja 7-henkisen orkesterin kanssa, jota johtaa BACHCELONA-festivaalin johtaja, cembalisti Daniel Tarrida.
ESIINTYJÄT
SALVAT BECA BACH SOLOISTS
Elen Lloyd Roberts, sopraano
Justina Vaitkutė, altto
Héctor Ruiz, tenori
Franco Oportus, basso
BACHCELONA CONSORT
Katy Elkin, oboe
Daniel Ramírez, oboe
Alba Roca, viulu
Cristina Altemir, viulu
Núria Pujolràs, alttoviulu
Guillermo Turina, barokkisello
Daniel Tarrida, cembalo & musiikinjohto

Joulukonsertti
Peltomaa Fraanje Perkola (FI | NL)
Kansainvälisillä lavoilla kiertävä suomalais-hollantilainen trio Peltomaa Fraanje Perkola taikoo keskiajan sävelmistä uudenlaisia äänimaisemia, lämpimiä, kirkkaita, rauhoittavia ja jännittäviäkin. Kuulemme sävelmiä keskiajan laulukokoelmista, yhtyeen omia sävellyksiä sekä improvisaatioita. Aino Peltomaan kirkas ääni, Mikko Perkolan loistelias viola da gamba ja elektroniikka, sekä Harmen Fraanjen jazzahtava piano luovat ennenkuulumattoman, elokuvallisen äänimaailman.
Suomalais-hollantilainen trio Peltomaa Fraanje Perkola on kolmen monialaisen muusikon yhteensulauma. Vanha musiikki, modaalinen jazz, improvisaatio ja yhtyeen omat sävellykset kutoutuvat yhtyeen musiikissa unenomaisiksi äänimaisemiksi. Euroopan johtava itsenäinen klassisen musiikin levymerkki Outhere Music julkaisi yhtyeen kiitetyn esikoisalbumin ÆR vuonna 2021. Tällä levyllä yhtye tulkitsi mm. Hildegad Bingeniläisen, Perotinuksen sekä Llibre Vermell-kokoelman sävelmiä. Trio julkaisi toisen albuminsa ”Komorebi” vuonna 2023. Nimi viittaa japaninkielisen sanaan 木 (ko), 漏れ (more), and 日(bi) jolla ei ole suoraa käännöstä. Se kuvaa auringonvalon siivilöitymistä puiden lehtien läpi valon ja lehtien heijastellessa luonnon ikiaikaista estetiikkaa. Toinen levy sisältää yhtyeen tulkintoja mm. Pohjoismaisesta birgittalaissisarten kokoelmasta “Cantus Sororum” sekä yhtyeen omia sävellyksiä Hildgard Bingeniläisen, Saima Harmajan sekä Aino Peltomaan teksteihin. Trio on esiintynyt maineikkailla festivaaleilla Saksassa, Italiassa, Norjassa, Hollannissa, Belgiassa, Virossa sekä Suomessa. Tässä konsertissa kuulemme materiaalia yhtyeen molemmilta levyiltä.
Aino Peltomaa, laulu, keskiajan harppu, kellot
Harmen Fraanje, piano, syntetisaattori
Mikko Perkola, viola da gamba, elektroniikka
Liput 25 € ennakkoon, 30 € ovelta.
Funkkistalon kahvila ja ravintola palvelevat klo 21.00 asti (keittiö sulkeutuu 19.30).
Konsertin järjestävät yhteistyössä Sastamala Gregoriana ja Funkkistalo.