Tapahtumapaikat
Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Yksilaivainen kirkkosali, sen puinen tynnyriholvi, paksut kiviseinät, oikeat mittasuhteet ja maalattia tekevät Pyhän Marian kirkosta ainutlaatuisen konserttisalin.
Pyhän Marian kirkko
Sastamalan keskiaikainen Pyhälle Marialle omistettu kirkko on kulkenut vaiheikkaan matkan 1400-luvulta meidän päiviimme. Todennäköisesti dominikaaniveljeskunnan munkkien aloitteesta rakennettu kirkko sijaitsee Sastamalan Karkussa. Kirkossa oli tulipalo vuonna 1568 ja se vaurioitui pahoin.
Kirkon yhteydessä ollut Luukkaan kappeli purettiin 1700-luvun alussa ja samalla kirkon sisäkatto maalattiin ja rakennusta tuettiin. 1800-luvun lopun kunnostustöissä kirkon ulkokattoa laskettiin noin 14 metriä, seiniä vahvistettiin ja sisustus uusittiin.
Puoli vuosisataa myöhemmin kirkko jäi pois käytöstä ja rapistui. 1960-luvulla ryhdyttiin jälleen kunnostustöihin. Ulkokatto nostettiin entiseen harjakorkeuteen, uusittiin ikkunat ja lattia, joka lahottajasienen tuhoamana purettiin ja korvattiin hiekalla vuonna 1977.
Keskiaikaiseen sisustukseen kuuluu mm. harvinainen ja hyvin säilynyt 1200-luvun kivinen kasteallas sekä näyttävä kokoelma puuveistoksia. Monen kävijän mieleen ovat jääneet puiset ruumispaarit, joitten tekstit puhuttelevat: “Kyllä perässäni tulette vielä pikemmin kuin luulette ja Tänään minä, huomenna sinä, hautaan kannetaan.”
2000-luvulle tultaessa kirkko “löydettiin uudelleen” ja se on nykyisin suosittu tie- ja vihkikirkko – sekä tietysti festivaalimme koti, sielu ja sydän!
Tyrvään Pyhän Olavin kirkon nykyisessä ja Sastamalan Pyhän Marian vanhassa saarnatuolissa katsoja voi huomata jotain yhteistä: Osmo Rauhalan maalaamat koristekuviot on tehty Pyhän Marian kirkon puuleikkauksia mukaillen.
Pyhän Marian kirkon akustiikassa vanha musiikki soi aitona ja täydellisenä.
Olemassa olevan tilan huoneakustiikan mallintaminen – esimerkkinä Sastamalan Pyhän Marian kirkko
Akustiikkasuunnittelija Pyry-Herkko Sadeaho on tutkinut Sastamalan Pyhän Marian kirkon akustiikkaa vuonna 2022 julkaistussa diplomityössään:
“Akustiikaltaan ylistetty kirkko toimii nykyisin jokavuotisen vanhan musiikin festivaalin Sastamala Gregorianan päänäyttämönä ja sen on kehuttu sopivan erinomaisesti nimenomaan vanhalle musiikille.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli myös tutkia, miksi Sastamalan Pyhän Marian kirkon huoneakustiikkaa pidetään niin hyvänä ja kuinka tällainen huoneakustiikka on ajan saatossa muodostunut.”
Tutustu Pyhän Marian kirkkoon 3D-virtuaalikierroksella
Paikkakartta
Sastamalan Pyhän Marian kirkossa järjestettäviin konsertteihin myydään numeroidut istumapaikat neljästä erihintaisesta katsomosta: Aitio, A-katsomo, B-katsomo ja C-katsomo.
Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon on esteetön pääsy.
Lisätietoa Pyhän Marian kirkon esteettömyydestä löydät täältä.
Osoite
Sastamalan kirkon tie 119
38210 Sastamala
Avoinna
kirkko on avoinna festivaalien ohella tiekirkkona kesäaikaan joka päivä klo 11-16
Lisätietoja
www.sastamalanseurakunta.fi
Esteettömyys ja saavutettavuus
Sastamalan Pyhän Marian kirkossa järjestettävissä konserteissa on:
esteetön sisäänpääsy
esteettömiä istumapaikkoja sekä pyörätuolipaikat (4 kpl)
kirkkomaalla konserttipaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsee esteetön siirrettävä-WC
induktiosilmukka
suurennuslasi, taskulamppu
Tämän lisäksi kaikissa konserteissamme on huomioitu myös seuraavat asiat:
ilmainen sisäänpääsy avustajille / tulkeille
opas-/avustajakoirat ovat tervetulleita
konserttitiloissa on akustiset ja visuaaliset palohälyttimet
riittävä tila liikkua apuvälineiden kanssa
liikuntaesteisten pysäköintipaikat kohteen välittömässä läheisyydessä
selkeät kulkuväylät kohteeseen
Pyrimme varmistamaan sen, että omassa viestinnässämme sekä konserttipaikoilla ja etukäteen informaatio on:
saatavilla selkeästi
suomeksi ja englanniksi
opasteissamme tekstin ja taustan kontrasti on selkeä (esim. valkoinen pohja, musta teksti) ja fontin koko on normaalia suurempi