Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Sabbatum

  • Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 50 Kallialan kirkkotie Pirkanmaa, 38210 Finland (kartta)

Sabbatum – Black Sabbathia keskiajan hengessä

Festivaalin avajaiskonsertissa, ke 16.7.2025 klo 19 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, esiintyy virolainen Rondellus. Legendaarisen Black Sabbathin musiikki herää tässä konsertissa, Sabbatum, eloon aivan uudella tavalla: yhtyeen tunnetuimmat kappaleet soivat keskiaikaisilla soittimilla ja latinaksi laulettuina. Ainutlaatunsen yhdistelmä raskaan rockin energiaa ja keskiajan mystiikkaa! Tyrvään Pyhän Olavin kirkko luo esitykselle vaikuttavan ja unohtumattoman tunnelman.

Konsertin kesto on n. 2 h väliajan kanssa. Konsertissa ei ole numeroituja paikkoja.


Utelias? Niin oli myös Rondellus, tunnettu virolainen vanhan musiikin yhtye. He lainasivat 12 klassikkokappaletta heavy metal -yhtye Black Sabbathilta ja muokkasivat niistä jotakin ennennäkemätöntä (ja -kuulumatonta) – niin vanhan musiikin kuin metallinkin maailmassa. Sinun ei tarvitse käydä historian tunneilla saadaksesi tunteen mukaan – kaikki löytyy Rondelluksen CD:ltä Sabbatum, upeasta kokoelmasta Black Sabbathin kappaleita soitettuna keskiaikaisilla soittimilla ja laulettuna latinaksi.

Sabbatum vie sinut aikamatkalle: se tuntuu kuin olisit Black Sabbathin keikalla 1300-luvulla, keskiaikaisessa katedraalissa, jossa aika pysähtyy.

"Rakastan Sabbath-kappaleidenne sovituksia. Teidän versioissanne musiikki nousee täysin uudelle tasolle. Ne ovat täynnä yllätyksiä. Pidän tulkinnoistanne todella paljon – ne ovat mielenkiintoisia ja erinomaisesti soitettuja. Äänenne on loistava."
Bill Ward (Black Sabbathin rumpali)

"Olin jo kauan sitten laittanut Sabbath-levykokoelmani hyllylle lukioaikojeni vinyylien joukkoon, mutta huomasin nyt pyörittäväni levysoitintani uudelleen pakonomaisessa vertailussa – pimeys vasten pimeyttä, musta mustaa vasten. Se oli hypnoottista: heavy metalin ja vanhan kirkkomusiikin syntyjen kiehtova yhteenkietoutuminen. Jälkimmäinen tuntui vieläkin aavemaisemmalta soittimiensa minimalistisuudessa ja moniäänisen laulunsa hienostuneisuudessa. Jos ottaisi valokuvan katedraalin lasimaalauksesta ja tutkisi sen negatiivia, se kuulostaisi tältä."
Thomas Broach, Fort Mill, USA

Rondelluksen johtaja Robert Staak kertoo: "Black Sabbath -kappaleiden sovittaminen ei eronnut tavallisesta työskentelystämme keskiaikaisten käsikirjoitusten parissa. Aluksi valitsimme kappaleet ja niiden musiikillisen materiaalin – ensisijaisesti melodiat, mutta myös harmoniat ja kitarariffit. Emme pyrkineet esittämään kappaleita nuotti nuotilta alkuperäisiä mukaillen, vaan jätimme joistakin kappaleista kokonaisia osia pois. Käsittelimme musiikkia kuin mitä tahansa keskiaikaista autenttista lähdettä. Joissakin kappaleissa olemme muokanneet melodiaa rytmisesti vapaasti tekstin mukaisesti, aivan kuten gregoriaanista laulua lauletaan. Toiset seuraavat keskiaikaisia rytmimalleja. Lisäsimme soitinosuuksia kappaleiden tunnelman mukaan. Pyrimme yleisesti 1300-luvun tyyliin, lukuun ottamatta Spiral Architect -kappaletta, joka on sovitettu 1500-luvun luuttulaulun tyyliin, ja A Hard Road -kappaletta, joka on säkkipillisovitus renessanssimaustein."


Rondellus (EE)

Maria Staak laulu, kampiliira
Eve Kopli laulu
Johanna-Maria Jaama viulu, avainviulu
Anna-Liisa Eller kantele, nokkahuilut, lyömäsoittimet
Johannes Christopher Staak laulu, nokkahuilut, kampiliira, säkkipilli
Robert Staak luuttu, lyömäsoittimet, musiikinjohto

Rondellus on Maria ja Robert Staakin vuonna 1993 perustama yhtye, joka keskittyy keskiajan ja renessanssin musiikin esittämiseen ja edistämiseen. Kokoonpano vaihtelee ohjelmasta riippuen kahdesta kuuteen muusikkoon. Kaikki yhtyeen jäsenet ovat ammattimuusikoita ja kokeneita vanhan musiikin esittäjiä. Yhtye on esiintynyt laajasti ympäri Eurooppaa, muun muassa Baltiassa, Skandinaviassa, Saksassa, Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa. Yhtye on ollut mukana monilla arvostetuilla festivaaleilla, kuten Riian ja Vilnan vanhan musiikin festivaaleilla, Gotlannin keskiaikaviikolla sekä useissa muissa historian elävöittämistapahtumissa.


Maria Staak (laulu, kampiliira)
Maria opiskeli usean vuoden ajan näyttelijäksi, mutta päätti lopulta omistautua musiikille ja laululle. Hän valmistui Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia), jossa hän opiskeli klassista- ja jazzlaulua. Myöhemmin hän erikoistui keskiaikaiseen musiikkiin ja sen esittämiseen. Hän on opiskellut keskiaikaista musiikkia ja laulua Dominique Vellardin johdolla yhdessä Euroopan arvostetuimmista oppilaitoksista, Schola Cantorum Basiliensiksessa Sveitsissä. Hän on myös kysytty laulunopettaja ja työskentelee säännöllisesti oppilaiden kanssa Studio Rondelluksessa.

Robert Staak (luuttu, lyömäsoittimet, musiikinjohto)
Robert valmistui Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta klassisena kitaristina, mutta siirtyi sen jälkeen opiskelemaan luuttua ja muita näppäilysoittimia, kuten teorbia ja barokkikitaraa. Hän on opiskellut luutunsoittoa Leif Karlsonin (Helsinki) ja Hopkinson Smithin (Basel) johdolla. Robert on arvostettu continuosoittaja ja opettaa basso continuoa sekä luuttua klassisille kitaristeille Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa. Lisäksi hän on opiskellut varhaisia lyömäsoittimia Poul Høxbron (Tanska) johdolla. Useiden vuosien ajan hän toimi musiikkitoimittajana Viron yleisradiolla.


Edellinen
Edellinen
16. heinäkuuta

Tyrvään Pappilan Afternoon Tea ke 16.7. klo 16–18

Seuraava
Seuraava
16. heinäkuuta

Meditaatiokonsertti