Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Minä, Elisabet

  • Tyrvään Pappilan Kivinavetta 4 Asemakatu Pirkanmaa, 38210 Finland (kartta)

Minä, Elisabet – yksinvaltias kriisissä

Monologi kuvaa yhtä Englannin historian tunnuskuvallisinta naishallitsijaa syvässä poliittisessa, henkilökohtaisessa ja uskonnollisessa kriisissä. Näytelmä sijoittuu hetkeen, ennen kuin Elisabet I allekirjoitti Skotlannin kuningattaren Maria Stuartin kuolemantuomion. Teos koostuu suurimmaksi osaksi Elisabetin omista teksteistä, mm. Maria Stuartin pojalle Jaakko I:lle kirjoitetuista kirjeistä. Esityksen aikana kuningatar myös punnitsee neuvonantajiensa argumentteja teloituksen puolesta ja sitä vastaan.

Vaihtoehtoja harkitessaan Elisabet harjoittelee useita musiikkikappaleita, jotka toisinaan innoittavat häntä armoon, toisinaan puolustamaan kruunuaan. Näytelmä käsittelee useita ajankohtaisia aiheita. Omana aikanaan Elisabet I oli poikkeus, nainen, jolla oli kuninkaan sydän ja sielu. Esitys tutkii tapoja, joilla Elisabet – ja itse asiassa jokainen naispoliitikko nykyään – navigoi sukupuoleen ja valtaan liittyvissä odotuksissa. Valta laajemminkin on yksi näytelmän tärkeimmistä teemoista, absoluuttisen hallitsijan valta suhteessa elämään ja kuolemaan. Minkälaisia strategioita muilla on rajoittaa tai ohjata tätä? Tähän liittyy paitsi pelkoa herättävien tarinoiden luominen ja levittäminen – jotka pakottavat Elisabetin eliminoimaan kilpailijansa – myös hänen käsinkosketeltava halunsa hallita historiallista kertomusta, jotta hänen tekonsa ja kansakuntansa näyttäytyisivät jälkipolville suotuisassa valossa.

Toinen tärkeä teema on perhe: vetovoima, jota Elisabet luonnehtii "sisaruudeksi" suhteessa serkkuunsa Mariaan sekä rooli mahdollisen perillisen, Marian pojan Jaakon sijaisäitinä. Kumpi painaa uskonnollisen ja poliittisen kriisin keskellä enemmän: perhesiteet vai valtakunnan etu? Kolmas keskeinen aihe on uskonnollinen suvaitsemattomuus – Marian katolisuuden ja Elisabetin anglikaanisuuden välinen vihamielisyys – teema, joka saa lukemattomia muotoja ja jonka seuraukset ovat yhä yhtä tuhoisat ympäri maailmaa. Teos hälventää raja-aitoja teatteriesityksen ja klassisen konsertti-instituution välillä. Elisabet I:n tiedetään olleen lahjakas muusikko. Tässä esityksessä hän käyttää musiikkia apunaan ongelmanratkaisussa. Musiikkiteokset rakentavat osaltaan näytelmän emotionaalisen jännitteen: yhtäällä on Elisabetin henkilökohtainen toive olla armollinen, toisaalla hänen poliittinen tarpeensa olla päättäväinen ja armoton.

Teokset on valittu aikakauden merkittävimmiltä säveltäjiltä, mm. William Byrdilta ja John Bullilta, ja ne esitetään Elisabetin suosikkisoittimella, virginaalilla.

Näyttämöllä: Elina Mustonen
Kirjoittanut: Nely Keinänen
Suomentanut: Kersti Juva
Ohjannut: Laura Jäntti
Skenografia: Tarja Simone
Skenografin assistentti: Kati Lukka
Musiikkidramaturgia: Elina Mustonen


Elisabet soittaa:

John Bull (1562–1628): The King’s Hunt (Fitzwilliam Virginal Book 135)
Orlando Gibbons (1583–1625): Pavan: Lord Salisbury
William Byrd (1540–1623): Galliarde to the third Pavian (My Lady Nevells Booke n. 1591)
Giles Farnaby (1563–1640): Quodlings Delight (FVB 114)
Psalmi 140 ”O Dieu, Donne-Moy” (Huguenot Psalter, sov. 1564 Claude Goudimel (n.1514–1572)
John Dowland (1563–1626): Time Stands Still (The Third and Last Booke of Songs or Aires, 1603)
Peter Philips (1561–1628): Pavana Dolorosa (FVB 80)
Giovanni Picchi (1571–1643): Toccata (FVB 95)
W. Byrd: The buriing of the dead (MNB)

Tapahtuman kesto on n. 1 h.


Elina Mustonen

Elina Mustonen on luonut pitkän ja näyttävän uran cembalistina, pedagogina ja näyttelijänä. Viime vuosina hän on ollut luomassa monia poikkitaiteellisia produktioita. Näistä ensimmäinen Her Infinite Variety - Shakespearen naiset sanoin ja sävelin on kiertänyt Suomen lisäksi myös mm. Lontoossa ja Broadwaylla, New Yorkissa.

Myös muissa sooloteoksissaan Mustonen on nostanut esiin mielenkiintoisia naiskohtaloita: venetsialaisten orpokotien säveltävät nuoret naiset (Laura Maddalena), näyttelijä Olga Knipper (Sinetti – Olga Kinipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä). Keväällä 2020 Mustosen Hamlet-monologi valittiin yli 500 joukosta osaksi Shakespearen Globe -teatterin ja The Guardian -lehden Shakespeare Solos -projektia. Mustonen on esiintynyt ja levyttänyt kahdella mantereella yhteistyökumppaneinaan niin vanhan kuin uudemmankin musiikin parhaimmisto.

Ansioistaan hänelle on myönnetty Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto ja taiteilijaprofessorin arvonimi. Taideyliopisto valitsi Elina Mustosen vuoden alumniksi 2019. Elina Mustonen suoritti solistitutkinnon Sweelinck-konservatoriossa Amsterdamissa ja musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Näyttelijäntyötä hän on opiskellut mm. Royal Academy of Dramatic Artissa (RADA) Lontoossa. Hän yhtä lailla kotonaan niin draaman kuin elokuvan parissa.


Edellinen
Edellinen
17. heinäkuuta

Hänen majesteettinsa muusikot: Tallis & Byrd

Seuraava
Seuraava
18. heinäkuuta

Englantilainen päivällinen I