Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Hänen majesteettinsa muusikot: Tallis & Byrd

  • Sastamalan Pyhän Marian kirkko Sastamalan kirkon tie 119 38210 Sastamala (kartta)

Hänen majesteettinsa muusikot: Tallis & Byrd

Kuningatar Elisabet I:n hovissa kaksi muusikkoa nousi selvästi muiden yläpuolelle. Vanhempi heistä, Thomas Tallis, oli jo palvellut kolmea hallitsijaa. Häntä yli 30 vuotta nuorempi William Byrd ei kuitenkaan ollut yhtään vähemmän lahjakas tai tuottelias. Yhdessä he saivat kuninkaallisen yksinoikeuden musiikin painamiseen ja kunnioittivat hallitsijaansa julkaisemalla ylevää hengellistä moniäänisyyttä.

Tämä konsertti juhlistaa tämän julkaisun, vuonna 1575 ilmestyneen Cantiones Sacrae -teoksen, 450-vuotisjuhlaa. Kumpikin säveltäjä antoi kokoelmaan 17 teosta, viitaten Elisabetin 17. hallitusvuoteen, ja tässä konsertissa kuullaan vain pieni osa niistä. Tallisin sävellyksistä mukana ovat hienostunut ehtoollismotetti O sacrum convivium, tekninen mestariteos Miserere nostri sekä seitsemänääninen, vaikuttava suurteos Suscipe quaeso Domine. Byrdin sävellyksistä esiin nousevat katumusmotetit Emendemus in melius ja Peccantem me quotidiem, joissa soivat kaihoisat dissonanssit, sekä hänen Miserere nostri, pienimuotoinen mestariteos. Byrdin ja Tallisin motettien ohella konsertissa kuullaan myös muutamia muita teoksia, jotka kaikuivat Lontoon kappeleissa ja kamareissa 1500-luvun puolivälissä: Tallisin englanninkielisiä psalmisävellyksiä, jotka hän kirjoitti protestanttisten uudistajien pyynnöstä, sekä osa hänen joulumessustaan, joka on todennäköisesti sävelletty juuri ennen uskonnollisten mullistusten alkua.

Byrd ja Tallis olivat selvästi enemmän kuin vain kollegoja. Yhteinen työ johti syvään ystävyyteen, ja Byrd valitsi Tallisin kolmannen poikansa, Thomasin, kummiksi. Tämä side tulee esiin Byrdin elegiassa Tallisin kuoleman johdosta, Ye Sacred Muses. Säveltäjä suree opettajansa menetystä ja päättää laulunsa sanoihin:

"Surekaa, pukeutukaa surupukuun, itkekää kyynelin: Tallis on kuollut, ja musiikki kuolee."

Konsertin päättää Byrdin Tribue Domine, mahdollisesti hänen uransa hienoin sävellystyö. Kaksitoista minuuttia pitkä, kuusääninen teos on kolmiosainen rukous Pyhälle Kolminaisuudelle. Ulko-osat ovat ylistystä ja riemua täynnä, kun taas keskiosa on sisäänpäinkääntyneempi. Sävellys huipentuu jännittävään, täysääniseen loppuun – arvokas päätös yhdelle Lontoon historian merkittävimmistä musiikillisista yhteistyöprojekteista.

Konsertin kesto on n. 2 h väliajan kanssa.


Siglo de Oro (UK), johtaa Patrick Allies

Siglo de Oro on sukupolvensa merkittävimpiä lauluyhtyeitä, tunnettu kultaisesta soinnistaan, raikkaista tulkinnoistaan ja innovatiivisesta ohjelmistostaan. Yhtye debytoi ammattilaisena vuonna 2014 Spitalfields-festivaalilla, jossa Financial Times kehui esitystä eloisaksi ja hienostuneeksi. Sittemmin Siglo de Oro on konsertoinut ympäri Isoa-Britanniaa, esiintynyt suorana BBC Radio 3:ssa ja saanut kutsuja festivaaleille Belgiaan, Alankomaihin, Saksaan, Suomeen ja Maltalle. Yhtye on erikoistunut vanhaan musiikkiin, ulottuen Hildegard Bingeniläisestä Dieterich Buxtehudeen, ja keskittyy erityisesti unohdetun musiikin elvyttämiseen. Sen projekteihin on kuulunut harvoin kuultujen säveltäjien, kuten Matthias Werrecoren, Sulpitia Cesiksen ja Juan Gutiérrez de Padillan, teosten esittäminen konserteissa, videoissa ja levytyksissä.

Siglo de Oro esittää myös nykymusiikkia ja on ollut mukana muun muassa Emily Hallin oopperan Found and Lostkantaesityksessä sekä Stockhausenin Stimmung-teoksen esityksessä Birminghamin yliopistossa. Yhtye on lisäksi tehnyt yhteistyötä Multitude of Voyces -järjestön kanssa, joka edistää aliedustettujen säveltäjien musiikkia, ja levyttänyt kahdeksan teosta heidän kokoelmastaan. Siglo de Oro on tehnyt neljä arvostettua levytystä Delphian Recordsille. Näihin kuuluu vuonna 2018 julkaistu Hieronymus Praetoriuksen messun ensilevytys, joka valittiin BBC Music Magazinen kuukauden kuoroalbumiksi ja pääsi vuoden 2019 palkintoehdokkaiden joukkoon. Viimeisin levytys, The Mysterious Motet Book of 1539, nousi Ison-Britannian klassisen musiikin erikoislistalla sijalle 9 ja oli Music Web Internationalin vuoden 2022 parhaiden levyjen joukossa.

Patrick Allies on Lontoossa asuva kuoronjohtaja ja musiikkitutkija. Hän toimii taiteellisena johtajana Lontoon Siglo de Oro -lauluyhtyeessä, jonka kanssa hän on tehnyt arvostettuja levytyksiä Delphian Recordsille renessanssista nykymusiikkiin. Patrickin johdolla yhtye on saanut kutsuja esiintymään Belgiassa, Alankomaissa, Saksassa, Suomessa, Maltalla, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Patrick johtaa tällä hetkellä Imperial College Chamber Choir -kuoroa, joka on Imperial College Londonin edustuskuoro. Hän ohjaa kuoroa säännöllisissä jumalanpalveluksissa ja konserteissa yliopiston Lontoon-kampuksella sekä on vienyt sen kiertueille Viroon, Suomeen ja Sveitsiin. Lisäksi kuoro on esiintynyt BBC Radio 3:n Choral Evensong -ohjelmassa. Kuoronjohtotyönsä ohella Patrick on tohtoriopiskelija Oxfordin yliopistossa. Hänen Arts and Humanities Research Councilin rahoittama tutkimuksensa käsittelee 1400-luvun kuoroja ja niiden esitystiloja.


Edellinen
Edellinen
17. heinäkuuta

Kapulanvaihto

Seuraava
Seuraava
18. heinäkuuta

Minä, Elisabet