Elisabet Hetherington (CA), sopraano
Kanadalaissopraano Elisabeth Hetherington on vakiinnuttanut asemansa Euroopan musiikkipiireissä loistavana vanhan, nykyaikaisen ja modernin musiikin tulkitsijana. Häntä on kehuttu pelottomasta ja voimakkaasta esiintymisestään sekä teknisesti moitteettomasta ja vaikuttavasta äänestään. Monialaisen esitystaiteen intohimo on vienyt hänet yhteistyöhön säveltäjien ja koreografien kanssa. Hänen työnsä tanssiryhmä Leineroebanan kanssa on tuottanut innovatiivisia projekteja, joissa yhdistyvät laulu ja liike. Kritiikit ovat ylistäneet hänen kykyään yhdistää laulua ja tanssia ainutlaatuisella tavalla.
Hetherington on tehnyt vaikuttavia rooleja Alankomaiden oopperataloissa, kuten Lopachin (Kirsikkatarha, 2023), Susanna (Figaron ero, 2022) ja Senta (Lentävä hollantilainen, 2021). Hänen hopeansävyistä sopraanoääntään ja vahvaa näyttämökarismaansa on kiitetty laajasti. Lisäksi hän on arvostettu tutkija Elisabetin aikakauden englannin ääntämisessä ja opettaa aihetta kansainvälisesti. Hänelle myönnetään lokakuussa 2024 Alankomaiden arvostetuin klassisen musiikin palkinto, De Nederlandse Muziekprijs. Hän on myös voittanut Dutch Classical Talent Award -palkinnon ja levyttänyt AVROTROS-kanavalle. Hän on valmistunut Toronton yliopistosta sekä Amsterdamin konservatoriosta kiitettävin arvosanoin.
Postscript (NL)
Aysha Wills, traverso
Tomoe Badiarova, viulu I
Marie Nadeau-Tremblay, viulu II
Iteke Wijbenga, alttoviulu
Octavie Dostaler-Lalonde, sello
Artem Belogurov, cembalo & musiikinjohto
Postscript on nuori ja dynaaminen amsterdamilainen periodiyhtye, joka keskittyy historiallisesti inspiroituneeseen esitystapaan barokin ja romantiikan aikakausien musiikissa. Yhtye koostuu neljästä muusikosta (kaksi traversistia, sellisti sekä cembalon ja fortepianon soittaja), mutta se voi laajentua myös pieneksi orkesteriksi. Postscript ei esitä vain instrumentaalista musiikkia, vaan myös tekee yhteistyötä laulajien, näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa.
Yhtyeen tavoite on laajentaa historiallisen esitystavan mahdollisuuksia nykypäivän musiikkimaailmassa historiallisella tutkimuksella, kokeilulla, kekseliäällä ohjelmasuunnittelulla, ainutlaatuisilla yhteistyöprojekteilla sekä vanhojen genrejen, instrumenttien ja repertuaarin elvyttämisellä. Heidän ohjelmansa vaihtelevat, mutta yhdistyvät kommunikoivaan, improvisoivaan ja luovaan lähestymistapaan, joka ammentaa inspiraatiota historiallisista lähteistä, kuten teksteistä ja varhaisista äänitteistä. Postscriptin perustajajäsenet tapasivat Amsterdamin konservatoriossa ja tulevat eri kulttuurisista taustoista, mutta jakavat laajan kiinnostuksen musiikin eri tyylilajeihin. He ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta ja esiintyneet muun muassa Muziekgebouw’ssa, Concertgebouw’ssa ja TivoliVredenburgissa Alankomaissa sekä Musica Antiqua -festivaalilla Bruggeessa ja Festival Oude Muziek Utrechtissa. Yhtye julkaisi toisen CD:nsä, à Amsterdam, syyskuussa 2023.
Postscriptin tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä he kiertävät muun muassa Schumannin melodraaman Manfred -kamari-version kanssa Alankomaissa ja Saksassa vuonna 2024–2025, ja esiintyvät Sastamala Gregoriana -festivaalilla Suomessa. Heidän kolmas CD, jossa sooloistina on Octavie Dostaler-Lalonde, sai viiden tähden arvion BBC Music Magazinelta. Yhtyeellä on myös tulevia kiertueita Kanadassa ja Yhdysvalloissa vuonna 2026. Postscript voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Brothers Graun -kilpailussa vuonna 2018 ja on esiintynyt useilla arvostetuilla festivaaleilla kuten Festival de Royaumont (Ranska), MA Festival Brugge (Belgia) ja Utrecht Early Music Festival (Alankomaat). Yhtye on REMA:n jäsen ja saanut tukea Fonds Podium Kunstenilta, Prins Bernhard Cultuurfondsilta ja Amsterdams Fonds voor de Kunstilta.