Taiteellinen johtaja

Michael Fields

Michael Fields (s. 25. lokakuuta 1951) on brittiläis-amerikkalainen muusikko: kapellimestari, säveltäjä, kitaristi ja luuttutaiteilija, joka on erikoistunut myös teorbiin ja ukuleleen. Sastamala Gregorianan taiteellisena johtajana Fields on toiminut vuodesta 2006 alkaen, mestarikurssiopettajana vuodesta 1996 alkaen.

Michael Fields aloitti uransa soittamalla folkia, rockia ja jazzia Kaliforniassa, jossa hän opiskeli myös musiikin ja teatterin opintoja Cabrillo Collegessa Santa Cruzissa. Myöhemmin Michael kiinnostui klassisesta kitaran soitosta ja pianosta ja vietti kaksi vuotta Melba Conservatoriumissa Melbournessa, Australiassa. Kasvava kiinnostus vanhaan musiikkiin johti kuitenkin hänet Englantiin vuonna 1974, missä hän jatkoi opintojaan Guildhall School of Music and Dramassa, opiskellen klassista kitaraa Hector Quinen johdolla sekä luuttua Anthony Rooleyn, Nigel Northin, Jakob Lindbergin johdolla Englannissa ja Hopkinson Smithin johdolla Baselissa, Sveitsissä.

Fields yhdistää musiikillisen kokemuksensa huomattavaan historian, taiteen, teatterin ja filosofian tuntemukseen monipuolisella urallaan. Urallaan hän on päässyt niin esiintymään, ohjaamaan, opettamaan, levyttämään kuin tuottamaan musiikkia ympäri maailmaa. Solistina Michael Fields on konsertoinut Yhdysvalloissa, Australiassa ja Europpassa sekä esittänyt Vivaldin luuttukonserton niin luutulla, klassisella kitaralla kuin barokkikitarallakin. Vuonna 2001 hän esiintyi Rodrigon Concerto de Aranjuezin Camden Chamber Orchestran kanssa Lontoossa säveltäjän 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Fields'in pitkäaikainen yhteistyö sopraano Evelyn Tubbin kanssa on huomioitu maailmanlaajuisesti. Kriitikot ovat ylistäneet duon saavuttamaa "äänen ja instrumentin välistä absoluuttista hengenheimolaisuutta" ja kommentoineet, että "Fieldsin luutullaan taikomat sävelet ja Tubbin laulu luovat tarkkuudellaan ja yhteensointuvalla harmoniallaan yhteyden, jota laulajan ja säestäjän välillä harvoin löytyy." (L'Arena, Verona). He ovat äänittäneet useita CD-levyjä yhdessä - mukaan lukien kolme englantilaista ayresia, yhden Sigismondo D´Indian italialaisen barokkiaarian, kokoelman Lied-musiikkia 1800-luvun kitaralle ja kokoelman omia sovituksia klassisista suosikeista. Heidän viimeisin julkaisunsa on kokoelma keskiaikaisia lauluja albumilla "The Trubadour and the Nun".

Michael Fields johtaa barokkiyhtye Sprezzaturaa, joka on äänittänyt albumin "Brotherly Love" Daniel Purcellin (Henry Purcellin nuoremman veljen) musiikista sekä Kaleidoscope -yhtyettä, joka yhdistää laulu-, huilu- ja kitaramusiikkia. Yhteeyn CD-levyllä Pavan on mahdollista kuulla myös hänen omia sävellyksiään.

Fields'ia pidetään Hildegard von Bingenin sävellysten johtavana tulkitsijana. Hän johtaa lauluyhtyettä Vox Animaeta, jonka levytykset ja videotallenteet Hildegard von Bingenin Ordo Virtutumista ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta. He ovat esiintyneet Yorkin vanhan musiikin festivaalilla, Bournemouth-festivaalilla, vanhan musiikin festivaaleilla Tanskassa ja Saksassa ja he ovat esiintyneet yhdessä BBC:lle ja Tanskan radiolle.

Mayfield Chamber Opera Company, jonka Fields perusti erikoistuakseen barokkioopperaan, on esittänyt mm. Didon ja Aeneaksen (Henry Purcell), Kerjäläisoopperan (John Gay) sekä tehnyt ensimmäiset modernit esitykset Semelestä (John Eccles, 1707) hänen alaisuudessaan. Fields on toimitnut vierailevana kapellimestarina/ohjaajana teoksissa The Fairy Queen ja Acis ja Galatea Riiassa, Latviassa sekä Belgradissa, Serbiassa.

Kamarikuoro Polyphony'n taiteellisena johtajana Michael Fields on esittänyt ohjelmistoa barokkimusiikista nykymusiikkiin, mukaan lukien Marc-Antoine Charpentier'in Messe de Minuit ja Te Deum, Vivaldin Gloria, Rutterin Gloria ja Mozartin Coronation Mass. Michael Fields on myös opettanut vanhan musiikin mestarikursseilla Britanniassa, Suomessa, Latviassa, Puolassa, Serbiassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa, usein yhteistyössä British Councilin kanssa. Hän on ohjannut lukuisia keskiaikaisen ja barokkimusiikin projekteja Dartington International Summer Schoolissa, jossa hän on myös opettanut luutun, luuttulaulujen ja madrigaalien mestarikursseja. Hän on toiminut vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregorianan taiteellisena johtajana Suomessa vuodesta 2005 alkaen. Fields on opettanut kitaran ja luutun soittoa Westminster Schoolissa Lontoossa vuodesta 1978.

Fields on tuottanut äänitteitä Ring Ensemblelle (Suomi) ja Egidius Ensemblelle (Hollanti) sekä Finchcocksin varhaiselle kosketinsoittimelle Englannissa. Fields myös soittaa luuttua ja kitaraa Van Morrison'in Magic Time -levylä, hänellä on oma jazzyhtye Jazzmatazz, ja hän on esiintynyt sovittajana, kitaransoittajana ja huuliharppusoittajana luomuaamiaismuro-mainoksissa.LUE LISÄÄ
Michael Fields'in kotisivut