Triste-plaisir.jpg

Katkeransuloinen kauneus

1400-lukua voidaan pitää Alta Cappella -yhtyeiden aikakautena. Yhtyeiden kokoonpano oli vakiintunut tavanomaiseksi instrumenttiyhtyeeksi kaikkialla Euroopassa ja useimmiten yhtyeet muodostuivat sopraano- ja alttoskalmeijasta sekä vetotrumpetista. Tällaisia yhtyeitä löytyi jokaisesta hovista ja kaupungista ja ne esittivät niin polyfonisia teoksia kuin tanssimusiikkiakin erilaisissa tilaisuuksissa, luoden kuitenkin aina säväyksen loistokkuutta erilaisiin tilanteisiin.

Triste plaisir, "surullinen nautinto" rakentuu Alta Bellezzan jäsenten henkilökohtaiseen mielikuvaan 1500-luvun alun äänimaailmasta. Guillaume Dufayn, Gilles Binchoisin ja heidän aikalaistensa teokset edustavat jäähyväisiä keskiaikaisen musiikin konventioille sekä toimivat suunnannäyttäjinä ja uraauurtavina kokeiluina renessanssin mukanaan tuoman moniäänisyyden osalta.

Skalmeijoiden ja vetotrumpettien lisäksi konsertissa kuullaan myös muita instrumentteja, kuten säkkipillejä ja erilaisia vaskipuhaltimia.

Konsertissa kuullaan tanssimusiikiksi sävellettyä musiikkia suurenmoisesta Brysselin käsikirjoituksenakin tunnetusta Le Manuscrit des basses danses dit de Marie de Bourgogne, johon näiden hovitanssien kulku ja koreografia on kirjoitettu kultaisella musteella. Alun perin puupuhaltimille sävelletyt osiot on sovitettu tässä konsertissa kuultavalle kokoonpanolle.

Gilles Binchoisin kuuluisa chanson luo pohjan konsertin ohjelmistolle, joka kaikuu Burgundissa 1400-luvulla kuultujen polyfonisten teosten katkeransuloista nautintoa - mahtipontisesti ja hienovaraisesti.

Alta Bellezza
Ann Allen - skalmeijat
Hanna Geisel - skalmeijat, säkkipillit
Nathaniel Wood - vetotrumpetit, pasuuna

LIPUT
15 € / vapaa pääsy (Lippu.fi -myyntikanavista ostettaessa hintaan lisätään arvonlisävero, palvelupalkkio sekä tilausmaksu.)

Konserttiin on vapaa pääsy, mutta katetun amfiteatterin istumapaikat on varattu pääsylipun lunastaneille. Lippuja myynnissä rajoitetusti.