2019_cappella_pratensis_pieterskerk_utrecht_2258-foto_sander_heezen.jpg

Jacob Obrecht: Missa de Sancto Donatiano

Missa de Sancto Donatianoa (1487) ympäröivä tarina alkaa rikkaan bruggelaisen turkkurin Donaas de Moorin karkottamisesta poliittisista syistä. Hän joutui karkottamisensa jälkeen elämään maanpaossa ja kuollessaan vuonna 1483 Zeelandissa hän vaati testamentissaan, että hänen nimeään kantavia messuja järjestettäisiin Pyhän Jaakon kirkossa Bruggessa. Tätä varten sävellettiin polyfoninen messu, jonka tutkijat ovat osoittaneet olevan Jacob Obrechtin säveltämä.

Missa de Sancto Donatiano koostuu lauluista ja hymneistä, jotka olivat tuttuja tuon ajan uskoville bruggelaisille ja jotka on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle Pyhälle Donatianolle ja hänelle omistetuille juhlallisuuksille. Pyhä Donatiano oli kuin olikin myös Donas de Moorin lempipyhimys.

Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva alankomaalainen huippuyhtye Cappella Pratensis on erikoistunut Josquin Desprezin eli Josqinus Pratensiksen ja muiden renessanssin ajan säveltäjien musiikkiin. Yhtye esittää konserteissaan mahdollisimman tarkasti alkuperäistä lähdeaineistoa kunnioittavia sovituksia. Kuten renessanssin aikana oli tapana, Cappella Pratensiksen jäsenet seisovat yleensä kaaressa keskellä olevan nuottitelineen ympärillä, laulaen alkuperäisten nuottien nuotinnoksista.

Vuonna 1987 perustettua yhtyettä johtaa laulaja ja kapellimestari Stratton Bull.

Cappella Pratensis
Stratton Bull, Andrew Hallock - superius
Korneel Van Neste, Lior Leibovici - kontratenori
Peter de Laurentiis, Julian Podger - tenori
Maté Bruckner, Marc Busnel - basso

Anna-Maaria Oramo - barokkiurku

LIPUT
36 € / 32 € (Lippu.fi -myyntikanavista ostettaessa hintaan lisätään arvonlisävero, palvelupalkkio sekä tilausmaksu.)

Lisätietoa yhtyeestä
Cappella Pratensis