2013-main.jpg

Musiikin mesenaatit - paavit, prinssit ja ruhtinaat 20.-27.7.2013

2013 ohjelma tuo vanhan musiikin eturivin taiteilijat Suomesta ja Euroopasta nautittavaksemme. Monipuolisessa ohjelmistossa kuullaan musiikkia kaikilta vanhan musiikin aikakausilta. Pääroolissa on renessanssin ja barokin ajan musiikki.

Konserteista kuusi soi Sastamalan Pyhän Marian kirkossa ja yksi Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.

Tervetuloa kanssamme vanhan musiikin kiehtovaan maailmaan!

XVIII Sastamala Gregoriana - Wanhan Musiikin Päivät

20.-27.7.2013
Musiikin mesenaatit
Paavit, Prinssit ja Ruhtinaat

La 20.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko

Suomalainen barokkiorkesteri - FIBO

FIBO, Suomalainen barokkiorkesteri joht. Anna-Maaria Oramo, laulusolisteina Jussi Lehtipuu ja Teppo Lampela

BACH - MAAILMAN VARJO JA TAIVAALLINEN ILO

Lue lisää
BACH - MAAILMAN VARJO JA TAIVAALLINEN ILO
Suomalainen barokkiorkesteri – FIBO, joht. Anna-Maaria Oramo

Jussi Lehtipuu, basso
Teppo Lampela, kontratenori
Jasu Moisio, huilu, oboe ja oboe d’amore
Aira-Maria Lehtipuu, viulu
IrmaNiskanen, viulu
Antto Vanhala, alttoviulu
Louna Hosia sello
Petri Ainali, basso
Anna-Maaria Oramo, cembalo, urut ja musiikinjohto

Sastamala Gregoriana 2013 festivaalin avaa pitkään Sastamalaan toivottu, maineikas Suomalainen barokkiorkesteri FIBO johtajanaan Anna-Maaria Oramo. Konsertissa soi barokin mestarisäveltäjä Bach. Solisteina laulavat kontratenori Teppo Lampela ja basso Jussi Lehtipuu.

Huippumuusikoista koostuva FIBO on Suomen vanhin barokkiorkesteri ja merkittävä valtakunnallinen vaikuttaja barokkimusiikin saralla. Orkesteri on periodisoittimien soittamiseen erikoistunut orkesteri, mikä tarkoittaa kunkin ajan esityskäytäntöihin ja soittimistoon syvällistä perehtymistä.

Konsertissa kuullaan mm. Bachin kaksi kantaattia - soolokantaatti altolle BWV 170 "Vergnügte Ruh', beliebte Seelenlust" ja soolokantaatti bassolle BWV 82

"Ich habe genug" sekä Brandenburgilainen konsertto nro 5, joka on yksi pidetyimmistä ja arvostetuimmista barokkiajan orkesterimusiikin teoksista.

Bach työskenteli sekä kirkon että valtion palveluksessa. Ohjelmassa kohtaavat vastakkaiset tunnetilat, kaipaus ja taivaallinen ilo, joita Bach käsittelee kahdessa kantaatissaan. Leipzigin Tuomaskirkon palveluksiin vuosina 1726-1727 kirjoitetut kantaatit sekä kuuluisa, Brandenburgin varakreivin mukaan nimetty Brandenburgilaiskonsertto nro 5 nostavat kunniaan niin Jumalan kuin ihmisenkin.

Su 21.7. klo 18.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko

Lauluyhtye Ensemble Petraloysio

Joht. Kari Turunen

PAAVIN PALVELUKSESSA – SIKSTUKSEN KAPPELIN MUSIIKKIA RENESSANSSIN AIKAAN

Lue lisääPAAVIN PALVELUKSESSA – SIKSTUKSEN KAPPELIN MUSIIKKIA RENESSANSSIN AIKAAN
Lauluyhtye Ensemble Petraloysio, joht. Kari Turunen

Sunnuntain ensimmäisessä konsertissa soivat lauluyhtye Ensemble Petraloysion upeat miesäänet johtajanaan palkittu Kari Turunen.

Yhtyeen laulajilla on laaja kokemus renessanssi- ja barokkiajan laulumusiikista niin sooloesiintyjinä kuin yhtyelaulajinakin. Ensemble Petraloysio nojaa historialliseen tietoon renessanssiajan musiikin esittämiskäytännöistä soveltaen sitä rohkeasti aikamme esitystraditioon.

Konsertin moniääninen ohjelmisto on koottu erityisesti Sastamalan Pyhän Marian kirkon ainutlaatuista akustiikkaa korostamaan.

Konsertissa kuullaan 1500-luvun mestarin Giovanni Pierluigi da Palestrinan Missa Papae Marcelli – kuusiääninen paavi Marcelluksen messu, jota täydentävät Marian motetit, Pyhälle Marialle sävelletyt kuoroteokset. Ne esitetään matalalta sävelkorkeudelta aikuisilla miesäänillä – tyylillä, joka oli tyypillistä 1500-luvulla, mutta jota nykyään harvoin kuullaan.

Su 21.7. klo 21.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko

La Morra

Kansainvälinen musiikkiyhtye La Morra

ILON KYYNELEET – SALAINEN KONSERTTI PAAVI LEO X:lle

Lue lisää


Kuva: Susanna Drescher


ILON KYYNELEET – SALAINEN KONSERTTI PAAVI LEO X:lle
Kansainvälinen musiikkiyhtye Ensemble La Morra

Giovanni Cantarini, tenori
Corina Marti, huilut ja cembalo
Michal Gondko, viola da mano
Elizabeth Rumsey, viulu
David Hatcher, viulu

Sunnuntain myöhäisillan konsertissa esiintyy ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa konsertoiva, useasti palkittu La Morra. Yhtye kuljettaa kuulijansa huiluineen, viuluineen, cembaloineen ja lauluineen renessanssiajalle, salaiseen konserttiin, joka on omistettu musiikkia yli kaiken rakastaneelle paavi Leo X:lle (Giovanni de' Medici, 1475-1521).

Vaikka jälkipolvi muistaakin paavi Leo X:stä lähinnä hänen anekaupalla rahoitetun, pröystäilevän elämäntyylinsä - mikä sai Martti Lutherin kirjoittamaan teesinsä - hän oli myös huomattava taiteiden mesenaatti, musiikin ihailija, säveltäjä sekä luutun ja cembalon soittaja.

Konsertissa soi Tromboncinon, Francesco da Milanon, Capriolin ja myös itsensä paavi Leo X:n säveltämä musiikki.

Ti 23.7. klo 19.00

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Nokkahuilukvartetti Bravade

Nokkahuilukvartetti Bravade

KESÄYÖN UNELMA – MUSIIKKIA RENESSANSSILINNOISTA JA BAROKKIPALATSEISTA

Lue lisää


Kuva: Ville Paasimaa

KESÄYÖN UNELMA – MUSIIKKIA RENESSANSSILINNOISTA JA BAROKKIPALATSEISTA
Nokkahuilukvartetti Bravade

Pauliina Fred
Sunniva Fagerlund
Hanna Haapamäki
Hanna Kangasniemi

Tiistain konsertti soi Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, konsertoimassa valovoimainen nokkahuilukvartetti Bravade.

Renessanssi-nokkahuiluihin perehtyneen yhtyeen konsertteja kriitikot ovat kuvailleet sanoilla ”elämyksellinen, taidokas, hurmaava, leikkisä”. Soittajilla on käytössään käsin, historiallisen mallin mukaan rakennetut 9 huilua, joista suurin on lähes kaksimetrinen subbasso.

Illan konsertissa soi renessanssin ja barokin ajan musiikki. Giovanni Perluigi da Palestrinan, William Byrdin, Henry Purcellin, Vincenzo Ruffon ja Dietrich Buxtehuden sävelten myötä matkataan eri puolille Eurooppaa suomalaisessa kesäillassa.

To 25.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko

The Border Waites

Englantilainen yhtye The Border Waites, joht. David Hatcher

KUNINKAAN VARJO – SÄVELIÄ ESPANJAN HOVISTA 1552-1625

Lue lisää


Kuva: Urpo Vuorenoja

KUNINKAAN VARJO – SÄVELIÄ ESPANJAN HOVISTA 1552-1625
Englantilainen yhtye The Border Waites, joht. David Hatcher

Torstain konsertissa matkataan Espanjan hoviin englantilaisen The Border Waites –yhtyeen johdattelemana. Illan konsertti on kooste 1600-luvun alusta asti säilyneestä ohjelmasta, jonka Lerman Herttua, Francisco Gómez, tilasi muusikoiltaan.

Päästyään Espanjan kuninkaan, Filip III:n suosioon, Lerman herttua nousi ennennäkemättömän korkeaan asemaan. Hänet tunnettiin ”kuninkaan varjona” ja hän vaikutti suuresti Espanjan historiaan – ja keräsi valtavan omaisuuden – 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa. Käyttämällä siekailematta hyväkseen kuninkaan rahakirstuja hänestä tuli huomattava taiteiden mesenaatti.

Espanjalainen renessanssimusiikki soi konsertissa soittimilla, joille se on aikoinaan myös sävelletty. The Border Waites – yhtyeen konsertissa kiehtovat ja nokkelat tarinat täydentävät musiikkia.

Sastamala Gregorianassa The Border Waites -yhtyettä on kuultu myös kesällä 2010, jolloin se sai huiman suosion ja hurmasi yleisönsä Praetoriuksen musiikilla.

PE 26.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkk

Kansainvälisen mestarikurssin päätöskonsertti

TULEVAISUUS

Lue lisää


Kuva: Urpo Vuorenoja

TULEVAISUUS
Kansainvälisen mestarikurssin päätöskonsertti

Sastamala Gregoriana -konserttisarjaa täydentää kansainvälinen vanhan musiikin mestarikurssi Karkun evankelisessa opistossa, johon osallistuu opiskelijoita vuosittain lähes kymmenestä eri maasta.

Ensi kesänä mestarikurssin opettajina toimivat Evelyn Tubb, Hanna Järveläinen, Ansy Boothroyd, Michael Fields, David Hatcher, Corina Marti, Michal Gondko ja Anna-Maaria Oramo.

Päätöskonsertissaan perjantaina 26.7. mestarikurssin opiskelijat esiintyvät opettajineen otsikolla ”Tulevaisuus”. Konserttiohjelma koostetaan mestarikurssiviikon kuluessa.

LA 27.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko

Hopkinson Smith

Hopkinson Smith, renessanssiluuttu, vieraanaan sopraano Evelyn Tubb

MUSIIKKIA EUROOPAN KUNINKAALLISILLE – John Dowland ja hänen maailmansa

Lue lisääMUSIIKKIA EUROOPAN KUNINKAALLISILLE – JOHN DOWLAND JA HÄNEN MAAILMANSA
Hopkinson Smith, renessanssiluuttu vieraanaan sopraano Evelyn Tubb

Sastamala Gregoriana festivaaliviikon päättää lauantaina 27.7. aikamme taidokkaimmaksi luuttutaiteilijaksi tituleerattu Hopkinson Smith.

Palkittua ja taianomaista luutistia kuullaan Pyhän Marian kirkossa, jonka akustiikka tukee parhaalla mahdollisella tavalla herkkää renessanssiluuttua. Konsertissa Smithillä on vieraanaan Gregoriana –yleisön rakastama sopraano Evelyn Tubb.

Konsertissa kuullaan John Dowlandin sävellysten lisäksi myös Robert Ballardin ja Giovanni Girolamo Kapspergerin Euroopan kuninkaallisille säveltämää musiikkia.

“Hopkinson Smith is the supreme ‘poet’ of the lute.”
Gramophone, London

“…a major artist of our time”
Répertoire, Paris