Poimittua

Tunnelmia Sastamala Greorianasta 2013 –

”Suomen paras vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregoriana käynnistyi sopraano Evelyn Tubbin hienolla ja tunnepitoisella juhlakonsertilla viimeistä sijaa myöten täyttyneessä Pyhän
Marian kirkossa.” AAMULEHTI 21.7.2014

"Iso matkailusivusto hehkuttaa sastamalalaisfestivaalia – Sastamala Gregoriana on valittu toiseksi suomalaiseksi festivaaliksi Mäntän kuvataideviikkojen ohella kansainvälisen matkailusivusto ja -lehden Condé Nast Traveler listauksessa "9 European Festivals You Don’t Know About (But Should)” (Yhdeksän eurooppalaista festivaalia, joita et tiedä mutta jotka sinun pitäisi tietää)." SATAKUNNAN KANSA 13.11.2014

”Lastentapahtuma täytti Pukstaavin salit
Pihatapahtumaksi aiottu tilaisuus jouduttiin sateen vuoksi siirtämään sisälle saliin, mutta se ei tunnelmaa pilannut. Yleisöä oli niin paljon, että osa aikuisista joutui etsimään istumapaikan tapahtumasalin ulkopuolelta. PelleBändin esitys sai aikaan riemukkaita kiljahduksia, naurunkikatusta ja spontaaneja aplodeja.
ALUEVIESTI kotisivuilla 19.7.2013 ja lehdessä 24.7.2013

”Suomalaisen barokkiorkesterin hieno Bach-konsertti avasi Sastamala Gregorianan viimeistä lisäsijaakin myöten täyttyneessä Pyhän Marian kirkossa.
Oikeastaan konsertti käynnistyi jo kirkon ulkopuolella, kun Border Waites –yhtyeen puhaltajat musisoivat odottelevan yleisön iloksi. Tämä uusi idea antoi mukavan lisämaun Pyhän Marian kirkon rauhallisen ja ajattoman miljöön aina tarjoamalle ainutlaatuiselle konserttikokemukselle.
Myös musiikillinen taso oli kansainvälisissä korkeuksissa. Cembalisti Anna-Maaria Oramon johtama Suomalaisen barokkiorkesterin seitsemän hengen kokoonpano soitti kamarimusiikillisen läpikuultavasti, mutta myös riittävällä orkestraalisella säpinällä. Oramon soittotaidot tulivat parhaiten esiin viidennen Brandenburgilaisen konserton avausosassa, joka sai kuulijat haukkomaan henkeään.”
AAMULEHTI, Harri Hautala 22.7.2013

”Sastamalassa soi harvojen korville sävelletty musiikki
Ilman mesenaatteja moni upea sävellys olisi jäänyt syntymättä. Sastamalassa meneillään oleva vanhan musiikin festivaali tuo tänä vuonna suuren yleisön kuultavaksi teoksia, joiden kuulijakunta on aikanaan saattanut jäädä hyvinkin pieneksi.”
YLE UUTISET 23.7.2013 – YLE klo 18 uutiset, TV2 alueuutiset, www.yle.fi

“Upeaksi instrumentiksi osoittautunut Ensemble Petraloysio tulkitsi muun muassa Palestrinan Missa Papae Marcellin, jonka moniääniseen satsiin Kari Turusen johtama yhtye syventyi hartaasti ja herkullisesti. Petraloysion sointipuhtaus oli ilmiömäistä, ja ilmaisun intensiteetti täydellisesti kohdallaan. Erityisesti oli hiottu kappaleiden päätössointuja, jotka puhtaudessaan ja lopullisuudessaan saivat sielun värähtelemään.

Sastamalan sunnuntaisessa yökonsertissa La Morra –yhtye soitti paavin yksityistilaisuuksien “salaisia säveliä”, joista yksi oli itsensä Leon säveltämä pieni instrumentaalikappale. La Morran loisteliaasti esittämille kappaleille oli ominaista rento ilonpito ja herkkä tunteikkuus.

Näistä hetkistä Sastamala Gregoriana saa elinvoimansa ja uskollisen yleisönsä.
AAMULEHTI 23.7.2013

“Sastamala soi kuin Vatikaani.
Vanhan musiikin sävyjä on kuultu tällä viikolla Sastamalan Gregoriana –festivaalilla. Tänä vuonna teemana ovat musiikin mesenaatit. Miltä kuulosti kuorolaulu 1500-luvulla Vatikaanissa? Haastattelussa luuttutaiteilija, festivaalin taiteellinen johtaja Michael Fields ja kuoronjohtaja Kari Turunen.”
YLE Kultakuume, Laura Satimus 24.7.2013

”Sastamala Gregorianan maineikkaalle vanhan musiikin laulukurssille tullaan Japanista asti. Yksi syy kurssien suosioon on laulun pääopettaja Evelyn Tubb, festivaalin tulisieluinen opettaja jo 1990 –luvulta lähtien. Tubb vetää Sastamalaan yhtä lailla tulevia kykyjä kuin kokeneita ammattilaisiakin. Yksi tämän kesän ensikertalaisista on japanilainen Mizue Tomiyama. Helsinkiläinen Anna Brummer on Sastamalan mestarikurssilla jo kuudetta kertaa. Tokiolaisesta musiikkikorkeakoulusta valmistunut Mizue Tomiyama kuuli Sastamalan mestarikurssista viime kesänä ollessaan Englannissa Dartingtonin kesäkurssilla. – Tapasin siellä erään muusikon, joka suositteli Sastamalaa, Nyt olen täällä. Anna Brummer tuli eräällä kesälomallaan kuuntelemaan Sastamaan konserttia Pyhän Marian kirkkoon. – Se kokemus kosketti niin, että minun oli pakko päästä tämän asian äärelle. Täällä on todella hyviä pedagogeja, Oppilaat pääsevät oivaltamaan asioita, joiden kautta pääsee eteenpäin. Brummerin tuo Sastamalaan myös paikan ainutlaatuinen henki ja tunnelma.” AAMULEHTI, Harri Hautala, 26.7.2013

”Dowland oli laulun mestari (Evelyn) Tubb puolestaan häikäisi vapaan virtaavan ja kirkkaan äänensä ilmaisuvoimalla, jossa sanojen ja sävelten suhde lähenteli täydellisyyttä niin tunteiden kuin tekniikankin tasolla. Lopun In the Darkness Let Me Dwell oli syvä huippu: avausääni nousi suoraan hiljaisuudesta, ja päätöksen kuolemaa seurasi pieni, mutta äärimmäisen dramaattinen huokaus.” AAMULEHTI, Harri Hautala, 29.7.2013

”Sastamala Gregoriana soi ennätysyleisölle Vanhan musiikin Sastamala Gregoriana keräsi yli 3100 kuulijaa. Kyseessä on festivaalin ennätysyleisö. Vanhan musiikin huippunimet Suomesta ja Euroopasta saivat esiintyä täysille saleille ja osa konserteista oli loppuunmyytyjä.”
SOPULI 29.7.013