SG-2016-Vaaka.jpg

Virtauksia – Vanhan ja Uuden Musiikin Risteyksessä 22.–30.7.2016

Viisi tunnelmallista konserttia, kaksi erityislaatuista teemakonserttia, ilmainen lastentapahtuma.
Tule ja koe koko Sastamala Gregorianan tarjonta 22.-30.7.2016!

XXI SASTAMALA GREGORIANA 22.-30.7.2016

Liput kaikkiin konsertteihin Tiketistä 1.3.2016 alkaen.

TEEMAKONSERTTI: VIRRASSA MUKANA – ITALIALAISEN MUSIIKIN ILOTULITUSTA

PE 22.7. KLO 19.00
VEXVE OY
TEHDASSALI 1
PAJAKATU 11, 38200 SASTAMALA
ILLALLISKORTTI 50 €
Fantazyas (Italia)
johtaa Roberto Balconi


Vexve Oy:n tehdassalissa toteutettava ainutlaatuinen vanhan musiikin konsertti on festivaalin teeman mukaisesti ennennäkemätön ja -kuulematon kokemus, jossa tehdassalin karuus ja vanhan musiikin eleganssi muodostavat mielenkiintoisen vastakkainasettelun.

Konsertin jälkeen juhlava cocktailtilaisuus.

Tule, näe, kuule ja koe jotakin ainutlaatuista!
Illalliskortteja myynnissä rajoitetusti.
Teemakonserttiin ei sisäänpääsyä festivaalipassilla.

TEEMAKONSERTTI: CAFÉ CLAVISIMBALUM – KAHVIKONSERTTI PUKSTAAVISSA

TO 28.7. KLO 17.00
SUOMALAISEN KIRJAN MUSEO PUKSTAAVI
MARTTILANKATU 12, 38200 SASTAMALA
LIPPU 15 € (SIS. KAHVI, LEIVOS, SISÄÄNPÄÄSY KONSERTTIIN JA MUSEOON)
Corina Marti
clavisimbalum, keskiaikaiset nokkahuilut


Nautinnollinen elämys viihtyisässä kulttuurimiljöössä musiikin siivin! Konsertin ohessa tarjoillaan suussa sulava leivonnainen ja kahvi. Tule, rauhoitu ja rentoudu! Konsertin kesto n. 1 tunti.

Tule, näe, kuule ja koe jotakin ainutlaatuista!
Lippuja myynnissä rajoitetusti.
Teemakonserttiin ei sisäänpääsyä festivaalipassilla.

Le nuove musiche – italialaisen musiikin helmiä 1600-luvulta

Fantazyas (Italia)
johtaa Roberto Balconi

vierailijoina Evelyn Tubb, sopraano
Michael Fields, teorbi

Vain harvoin Giovanni Ghizzolo mainitaan yhdeksi mahtavimmaksi muusikoksi ja säveltäjäksi 1500- ja 1600-lukujen taitteeen Italiassa. Vaikka hänen nimensä on saattanut jäädä nykyaikana hämärään, oli hänen maineensa tuotteliaana muusikkona hyvin tunnettu aina 1600-luvun loppuun asti.
Bresciasta kotoisin oleva fransiskaanimunkki Ghizzolo matkusteli rikkaiden maakuntien välillä Pohjois-Italiassa 1600-luvun alussa. Tutkimukset hänen elämäänsä ovat valottaneet, että nerokkaana miehenä hänellä oli taito kiertää eri hovien ja varakkaiden kardinaalien joukossa ja näin edistää tietoisuutta omaa musiikkiaan kohtaan ja samalla edetä urallaan.
Ghizzolo onnistui jättämään jälkensä historiaan upeilla madrigaaleillaan, joiden runolliset tekstit ja melodiat eivät jättäneet ketään kylmäksi.

Fantazyas on italialainen laulu- ja instrumentaaliyhtye, joka perustettiin vuonna 2000. Sitä johtaa kontratenori ja kapellimestari Roberto Balconi. Yhtye tekee yhteistyötä muusikoiden ja laulajien kanssa, jotka ovat erikoistuneet vanhan musiikin ja barokkiohjelmiston esittämiseen. Yhtyeen tarkoituksena on monipuolisesti esitellä ja esittää tunnettua musiikkia ja tehdä löytöjä unohdettuihin aarteisiin. Fantazyasin lähestymistapa musiikkiin yhdistää energisen tavan tulkita musiikkia, italialaista eleganssia unohtamatta.

Monipuolisesti muovautuva yhtye pystyy eri kokoonpanoissa (barokkiorkesteri, kuoro, kamariyhtye, madrigaaliyhtye) ulottumaan niin oopperasta kirkkomusiikkiin kuin madrigaaleihinkin ja kamarimusiikkiin.
Yhtye on esiintynyt useilla barokkifestivaaleilla niin Euroopassa, mm. Italiassa kuin Japanissa ja Israelissakin. Fantazyas on äskettäin julkaissut levytyksen Giovanni Ghizzolon "Il secondo libro de Madrigali", julkaisijana Brilliant Classics (2014).
Fantazyas esiintyy festivaaliviikon avajaiskonsertissa sekä juhlavassa teemakonsertissa Vexven tehdassalissa.

La 23.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko,
32 € / 27 €

Ave Virgo Splendissima – Taivaan kuningatar, loistava valo. Musiikkia Neitsyt Marialle renessanssiajoilta nykyhetkeen

The Marian Consort (Iso-Britannia)
Rory McCleery, johtaja, kontratenori
Guy Cutting, tenori
Nicholas Ashby, basso
Charlotte Ashley, sopraano
Rupert Reid, baritoni
Gwendolen Martin, sopraano

Brittiläinen vokaaliyhtye The Marian Consort vierailee festivaalilla ensimmäistä kertaa esittäen Neitsyt Marialle omistettua ja sävellettyä musiikkia kultaiselta aikakaudelta, "Siglo de Oro". Tuona aikana sävellettiin tuotteliaasti huikeita teoksia 1500- ja 1600-luvun taitteen Hapsburgien hallitsemassa Espanjassa. Musiikki kaikui toinen toistaan upeammissa katedraaleissa ja kappeleissa. Nämä upeat teokset eivät olisi syntyneet ilman säveltäjien keskinäisestä kilpailua ja halua luoda aina vain jotakin upeampaa, taivaan kuningattaren arvolle sopivaa. Kyseiset teokset esittävät konsertissa toistaa osaa rinnastuksena brittiläisten säveltäjien kompleksisille nykyteoksille, joissa monet saamat teemat heijastavat 1600-luvun musiikillsia piirteitä. Nämä ominaispiirteet jatkavat musiikillisen kerronnan perinnettä mukaillen ja jäljitellen paljon ihailtujen espanjalaissäveltäjien kuten de Ceballosin, Moralesin, Lobon ja Guerreron tyylejä. Guerreron tapa luoda ja tulkita Neitsyt Marialle omistettua musiikkia toi hänelle maineen "el cantor de Maria", Marian joka kantoi läpi vuosisatojen ja valtakuntien.
The Marian Consort on nuori, dynaaminen ja kansainvälisesti tunnettu vanhan musiikin lauluyhtye. Arvostettu yhtye tunnetaan ympäri maailmaa sen tavasta tulkita vanhoja teoksia uusista näkökulmista ja kyvystä ottaa haltuun sekä uudelleenluoda laaja ohjelmisto nykypäivään sopivaksi.

Su 24.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko,
32 / 27 €

The Mediterranean Inside Us – välimerellistä musiikkia 1500-luvulta nykypäivään cembalolle ja kitaralle

Assi Karttunen, cembalo
Rody van Gemert, kitara


Välimeri sisällämme – antiikin Kreikan innoittamaa musiikkia

Tarunhohtoinen Välimeri aikaansaa loputtoman määrän kuvitteellisia heijastuksia Euroopassa asuvien ihmisten ajatuksissa ja mielissä. Tämä ’Viinintumma Meri’, kuten Homeros sitä kutsui, kurottautuu Euroopan, Aasian ja Afrikan mantereiden väliin. Välimeren saaristo on synnyttänyt tuhansia tarinoita ja kertomuksia, jotka ovat vuosisatojen saatossa muovanneet eurooppalaista identiteettiä.

Konsertin kantavana ajatuksena on ymmärtää musiikki elävänä jatkumona. Ohjelmassa yhdistyvät sekä antiikin musiikilliset fragmentit, barokki ja aikalaismusiikki. Kuten brittisäveltäjä Graham Lynch Soundin Board-julkaisussa sanoo: ”Tietyt kulttuuriset teemat kertautuvat aina uudestaan enkä näe mitään väärää siinä, että säveltäjä kytkeytyy näihin merkityksen ja ilmaisun virtauksiin – kuten T.S. Eliot lausui, traditio ei ole jotain kuollutta, vaan jotain, mikä jo elää nyt tässä menneisyyden nykyhetkessä.”

Yhdistämällä varhaista ja aikalaismusiikkia näennäisesti toisiinsa liittymättömät elementit alkavat luoda tarttumapintoja, muunnoksia ja laajennettuja merkityksiä. Antiikin kreikkalaisella musiikilla, barokilla, impressionistisella musiikilla ja nykymusiikilla on omat erityispiirteensä, mutta yhdistymällä ne koetaan ajattomassa kontekstissa.

Ti 26.7. klo 19.00

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko,
32 / 27 €

Aurora

Kansainvälisen mestarikurssin päätöskonsertti

Konserttisarjaa täydentää perjantaina kansainvälinen vanhan musiikin mestarikurssin päätöskonsertti.
Mestarikurssin opiskelijat opettajineen valmistavat esitettävän ohjelmiston kurssiviikon aikana Sastamalassa ja jakavat työnsä hedelmät yleisölle konsertissa, joka esittelee upeimpia vanhan musiikin teoksia kaikilta aikakausilta.

Pe 29.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko,
25 / 20 €

Gallica Vetera et Nova – Uusi, vanha, uusvanha. Ranskalaista musiikkia vuosilta 1250-1400

La Morra (Sveitsi)

Vuonna 2000 perustettu La Morra on huomattavimpia keskiajan ja varhaisrenessanssin musiikkiin erikoistuneita kokoonpanoja. Erilaisia kansallisia temperamentteja yhdistävän ensemblen kotipaikka on Sveitsin kulttuuripääkaupungissa Baselissa.

Konsertin musiikki on syntyajaltaan meidän näkökulmastamme iäkästä, mutta itse asiassa kappaleet ovat omana aikana edustaneet joko ”uutta” tai ”vanhaa”. 1200-luvun puoliväli Ranskassa oli musiikillisesti tasaista aikaa, jolloin nautittiin siihen aikaisista saavutuksista mm. Notre Damen koulussa. Mutta vuosisadan lähestyessä loppuaan tarve muutokseen, järkeistämiseen alkoi kasvaa. Muusikot alkoivat kuvata musiikkiaan sanoilla via antiqua (”vanha tapa”) tai via moderna (”uusi tapa”) sen mukaan, mikä veti heitä puoleensa. Noin vuoden 1320 tienoilla ranskalainen ajattelija Johanne de Muris kirjoitti teoksen Ars nova musice, joka antoi nimen uudenlaiselle suuntaukselle.

La 30.7. klo 19.00

Sastamalan Pyhän Marian kirkko,
32 / 27 €