Sastamala Gregoriana - Wanhan Musiikin Päivät

Yksi Pirkanmaan kesän viehkeimmistä festivaaleista, vanhan musiikin Sastamala Gregoriana soi vuosittain heinäkuun viimeisellä viikolla Sastamalassa, Rautaveden ikiaikaisissa kulttuurimaisemissa.

Sastamala Gregoriana tuo konsertteineen, oheistapahtumineen ja kursseineen oman värisävynsä Suomen musiikkikesän kirjoon. Ympäröivä kansallismaisema, kirkkomiljöö ja kuulijan valloittava vanha musiikki muodostavat kokonaisuuden, jonka kaikki palaset ovat sopusoinnusssa keskenään, niin kuin lumoavassa musiikkitapahtumassa kuuluukin.

KONSERTIT

Monipuolisessa konserttisarjassa tarjotaan yleisölle musiikkia kaikilta vanhan musiikin aikakausilta, niin keskiajalta kuin barokin ja renessanssin kausiltakin, esitellen laajasti sekä vokaali- että instrumentaalimusiikkia. Esiintyjät ovat suomalaisia ja kansainvälisiä vanhan musiikin huippuja. Konserttisarjaa täydentää kansainvälinen mestarikurssi sekä ilmaistapahtumat. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii englantilainen luuttutaiteilija Michael Fields.

Tutustu kesän 2017 konserttiohjelmistoomme
Konserttitiedot

ELÄMYKSELLISET KONSERTTISALIT

Laukon Kartano
Osoite: Laukontie 32, 37370 Vesilahti
Laukko mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa asiakirjoissa vuonna 1416, jolloin arkkidiakoni Johannes Anundi lahjoitti Laukon kylässä sijainneita tiluksiaan Turun tuomiokirkolle Johannes Kastajalle alttarin ylläpitämiseksi.
Seuraavien kuuden vuosisadan varrella Laukon kylästä on kasvanut mahtava tarujen ja kertomusten Laukon kartano. Laukon kartano on suuri suomalainen historiakartano, joka elää väkevästi niin historiassa kuin nykyisyydessä.
Vuonna 2017 Laukko on yhä elävä kartano ja koti. Uuden vuosituhannen Laukko on korkeatasoinen kulttuurikartano, yhteisöllinen kartanokylä ja perinteikäs suurmaatila.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua Laukon Kartanon tiloihin ja taiteeseen ennen konserttia klo 18.30-20. Päärakennuksen teemanäytely on nimeltään "Linnoissa kreivien". Kartanohistoriallisessa suurnäyttelyssä suomalaisen elokuvan kultakauden kauneimmat kuvat kohtaavat menneen maailman antiikki- ja taideaarteet. Matkan varrella näemme, kalpenevatko suomalaisten elokuvaklassikoiden käsikirjoitukset Laukon myrskyisän menneisyyden rinnalla? Näyttelyssä on esillä myös Laukon nykyisen päärakennuksen upeasti entisöidyt alkuperäiset kalusteet. 

Sastamalan keskiaikainen Pyhän Marian kirkko
Osoite: Sastamalan kirkon tie 119, 38210 Sastamala
Sastamalan keskiaikainen Pyhälle Marialle omistettu kirkko sijaitsee Sastamalan Karkussa. Tämä muinaisen Sastamalan pitäjän 1400-luvun lopulla rakennettu kirkko on toinen Sastamalan keskiaikaisista kirkoista. Tynnyriholvi, paksut kiviseinät ja maalattia tekevät kirkosta ainutlaatuisen konserttisalin, jonka akustiikka on upea. Kaupungin keskustasta sinne on matkaa noin 10 km ja Karkun keskustasta noin 9 km. Viitoitukset Sastamalantieltä (tie n:o 249).

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Osoite: Kallialan kirkkotie 50, 38210 Sastamala
Sastamalan seurakunnan toinen keskiaikainen kirkko, Tyrvään Pyhän Olavin eli Tyrvään vanha kirkko on rakennettu 1500-luvun alussa. Tulipalo tuhosi sen 21.9.1997. Kirkko rakennettiin talkootyönä uudelleen ja otettiin puuvalmiina käyttöön vuonna 2003.Taidemaalarit Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat kirkkoon yhteensä 101 taideteosta vuosina 2006-2009. Kirkosta on maalausten valmistumisen jälkeen tullut erittäin suosittu tutustumiskohde. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sijaitsee kaupungin keskustasta noin 3 km pohjoiseen Sastamalantietä, (tie n:o 249) Rautaveden rannalla.

TAITEELLINEN JOHTAJA

Sastamala Gregorianan taiteellinen johtaja on luuttutaiteilija Michael Fields, joka on ollut festivaaliin liittyvän mestarikurssin opettajana vuodesta 1997. Michael Fieldsin kiinnostus taiteesta, historiasta ja teatterista sekä monipuolinen ura näyttelijänä, ohjaajana ja opettajana ovat kuljettaneet häntä eri puolille maailmaa. Yhdessä sopraano Evelyn Tubbin kanssa he ovat löytäneet Suomesta ja nykyisestä Sastamalasta kesän kiintopisteen, Sastamala Gregorianan.

Yhteystiedot

Sastamala Gregoriana ry
Kotipaikka Sastamala
Y-tunnus: 1717044-4

Yhteystiedot:

Festivaalin toiminnanjohtaja
Tiina Kuusisto
Puh. 045 8742 345
tiina.kuusisto@sastamalagregoriana.fi

Sastamala Gregoriana ry:n puheenjohtaja
Maiju Vuorenoja
maiju.vuorenoja@sastamalagregoriana.fi
Puh. 044 513 4150
Postiosoite: Asemantie 6, 38100 Sastamala

Hallitus:
Maiju Vuorenoja, puheenjohtaja
Kirsi-Marja Nieminen
Anu Mattila
Helena Salmi, yritysasiantuntijajäsen
Tiina Kuusisto, sihteeri

Taiteellinen johtaja:
Luuttutaiteilija
Michael Fields
michael@musicalfields.org.uk